"Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim su zadužili općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića da iz budžeta osigura 70.000 KM za odbranu optuženih u slučaju "Veliki park", ratnog komandanta Dragana Vikića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Jusufa Pušine i ostalih"

Vijest je ovo iz januara prošle godine, nedugo nakon potvrđivanja optužnice kojom se legendarni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina terete za ratni zločin u slučaju "Veliki park".

Većina medija u našoj zemlji pompezno je prenijela vijest o ovoj odluci, koju je pozdravila većina građana Sarajeva.

Kako je tada istaknuto, bio je to "način da se iskaže podrška optuženima, te je spomenuto da je Općinsko vijeće na isti način reagiralo i prije nekoliko godina kada su se izdvajala sredstva za odbranu pred sudom tzv. 'Hadžićke grupe'.

Nigdje, međutim, nije objavljeno, niti je poznato da je u međuvremenu Općinsko vijeće poništilo ovaj zaključak, te donijelo novu odluku, kojom su sredstva iz općinskog budžeta odobrena samo za odbranu Jusufa Pušine, predsjedavajućeg OV Stari Grad. Za Vikićevu odbranu nije izdvojen ni fening.

Iz Općine su ovaj potez, navodno, opravdali time što Dragan Vikić, za razliku od Jusufa Pušine, nema prijavljeno prebivalište u općini Stari Grad.

Da za njegovu odbranu iz Općine Stari Grad nije izdvojen novac potvrdio nam je u telefonskom razgovoru i sam Vikić.

- Tačno je da iz budžeta Općine nije uplaćen novac za mog advokata, a kako sam shvatio, obrazloženje je što nisam nastanjen u Starom Gradu. Ne znam kakve veze to ima, ja sam komandovao republičkom, a ne općinskom jedinicom. Branili smo cijeli grad. Izgleda da samo Stari Grad nismo - kazao nam je Vikić.

Kako kaže, najviše u svemu mu smeta što iz Općine nikad nisu demantovali informacije da će dati novac za njegovu odbranu.

- Novac je u toj priči najmanje bitan. Smeta mi što se sa mojim imenom ispiraju usta. Kad se trebalo pohvaliti, odmah su potrčali. Kad je ta odluka promijenjena, nikom ništa. Mogli su nas obavijestiti, jer je moj advokat gospodin Karkin prikupljao dokumentaciju, dostavio broj žiroračuna i ostalo, iako se već znalo da od toga nema ništa - kaže Vikić.

Karkin nam je potvrdio da je u fazi kad je donesena ta odluka Vijeća njemu i advokatu Jusufa Pušine rečeno da dostave određenu dokumentaciju i da su oni to i učinili i čekali da sredstva legnu na račun.

Fahrija Karkin: Mislio sam da je neka greška

- Kolega Nikica Gržić (advokat Jusufa Pušine, op.a.) me jedno jutro obavijestio da su sredstva uplaćena, međutim, na moj račun nije. Mislio sam da je neka greška i otišao sam do Općine da to provjerim i tek tad saznajem za tu odluku. Meni lično smeta to što su mi čelni ljudi iz Starog Grada rekli da donesem to što treba nakon što je ta odluka da će biti isplaćeno samo za Pušinu već bila donesena - kaže Karkin.

Kontaktirali smo i nadležne u Općini Stari Grad sa molbom da nam pojasne kako je tekla cijela procedura, ali do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. 

Iz Službe za odnose s javnošću Općine tek nam je potvrđeno da je naš upit zaprimljen i proslijeđen nadležnoj stručnoj službi.

Neki od vijećnika iz Starog Grada koje smo zamolili za komentar mišljenja su da je upravo Pušina bio taj koji je trebao reagirati i založiti se da novac bude osiguran i za odbranu njegovog suborca, ali on to nije učinio. 

S druge strane, iz Općine Centar, koja je također izdvojila novac za odbranu optuženih pripadnika Armije RBiH, odgovoreno nam je da su oni prošle godine iz budžeta Općine uplatili jednak iznos novca, doduše nešto skromniji,  za odbranu i Vikića i Pušine. Oni su, kako nam je rečeno, posredstvom Fondacije Istina, pravda i dostojanstvo, uplatili po 4.000 KM, koje su proslijeđene direktno advokatima optuženih branitelja.

- U skladu sa svojim mogućnostima, Općina Centar izdvaja ova sredstva za odbranu naših boraca, bez obzira na to da li su nastanjeni na području naše općine - kazao nam je Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i saradnju s medijima Općine Centar.