Holandski dnevnik NRC objavio je da je najmanje deset općina u zemlji istraživalo džamije, imame, službenike udruženja džamija i ljude aktivne u zajednici.

Prema izvještaju u takve istrage uključeni su Rotterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal i Ede.

Objavljeno je da je opština Utrecht obustavila istragu zbog zabrinutosti zbog privatnosti i metoda istrage.

Tvrdi se da je NTA (Nuance door Training en Advies), konsultantsku kompaniju koja informiše vladu o radikalizaciji, platio nacionalni koordinator za bezbjednost i borbu protiv terorizma preko opština. Navodi se da je do sada na tajne istrage potrošeno oko 300.000 eura. Zaposleni u NTA-e koji rade istrage predstavljali su se kao članovi zajednice ili kao posjetioci ne otkrivajući svoj pravi identitet.

Prema navodima dnevnog lista, kompanija NTA je općinama kao tajne podatke dostavljala izvještaje o porijeklu imama i administratora, na primjer odakle su došli ili gdje su se školovali.

U izvještaju dnevnog lista navodi se da vladina istraga radikalizacije zbog uloge ISIS-a u sirijskom građanskom ratu nije uspjela, a općine su htjele procijeniti ovaj problem posebnom istragom.

Kako je objavljeno profesorica ustavnog prava Ymre Schuurmans izjavila je da su takve istrage nezakonite i da općine to ne mogu raditi putem privatnih kompanija. SPIOR, islamska krovna grupa, navela je da je istraga nanijela ozbiljnu štetu povjerenju muslimanske zajednice u vladu.