open-navfaktor-logo
search
Oktobarski izbori
Opozicija koja podržava Bećirovića je vlast: Od općine do države imaju svoje načelnike, ministre, premijere...
Narod i pravda, SDPBiH, Naša stranka, SBB, Narodni evropski savez, Stranke za nove generacije, BH Inicijativa Kasumović Fuad, Prva mostarska partija, BPS, PDA i Stranka penzionera/umirovljenika BiH predstavljeni su nedavno kao ujedinjene stranke opozicije koje podržavaju Denisa Bećirovića, zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
12.07.2022. u 07:41
get url
text

Ničeg neuobičajenog da se opozicija ujedini i ima samo jednog kandidata. Naglasak je na opoziciji jer većina stranaka, ovih većih, je u vlasti na nekom od nivoa od općine do države.  

VEZANI TEKST - Bećirović: Mi nemamo rezervnu opciju, ne želim dijeliti nego spajati, ne želim vladati nego služiti

Narod i pravda zajedno sa SDP-om i Našom strankom je vlast u Kantonu Sarajevo. Ova stranka ima i svog ministra u Vladi FBiH Aljošu Čamparu, te dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića. Čampara je kao zastupnik dio većine u Skupštini KS, ali i dopredsjedavajući u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Naša stranka ima kantonalnog premijera Edina Fortu, a u Vladi KS koju vodi su ministri NiP-a i SDP-a.

Narod i pravda, čiji predsjednik Elmedin Konaković "lideriše procesima" u Kantonu Sarajevo, ima svog načelnika Ilidže Nermina Muzura, a Naša stranka u Centru Srđana Mandića.

Zajednički načelnici tadašnje "Četvorke" su Ibrahim Hadžibajrić u Starom Gradu iz tada NBL-a, a današnjeg NES-a te Hasan Tanović u Novom Sarajevu. NES ima i svog gradonačelnika Cazina, načelnika Zavidovića, te devet kantonalnih ministara.

Vijećnici stranaka "Trojke" čine većinu u četiri općinska vijeća u Kantonu Sarajevo.

"Opozicioni" SDP ima četiri gradonačelnika i to Tuzle Jasmin Imamović, Goražda Ernest Imamović, Sarajeva Benjamina Karić te Nusreta Helića u Gračanici. Ova stranka ima i općinske načelnike i to u Jablanici, Gradačacu, Bosanskoj Krupi, Maglaju i Ključu.

VEZANI TEKST - Predstavili Bećirovića: "Najvažniji trenutak nakon agresije na BiH, jedan je cilj - pobijediti Izetbegovića"

Svog gradonačelnika ima i NiP, a to je u Srebreniku Nihad Omerović.

Premijer USK je Mustafa Ružnić iz Narodnog evropskog saveza, odnosno bivše A-SDA koja se udružila sa NBL-om te su danas NES. U ovoj vladi svoje ministre ima i SDP.

I u Tuzlanskom kantonu, gdje je kao i USK i Sarajevskom bilo turbulentno, u protekle četiri godine "opozicione" stranke su bile u vlasti. U Vladi koju je predvodio premijer iz SDP-a sjedili su ministri PDA, Naše stranke i SBB-a.

I SBB je u vlasti i to federalnoj uz SDA i HDZBiH. Četiri ministra u Vladi na čijem je čelu SDA-ov premijer dolaze iz ove stranke. Tu je i BH Inicijativa čiji je predsjednik Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.