open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Opozicioni zastupnici za fer i poštene izbore
Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Saša Magazinović (SDPBiH) je nakon sastanka te grupe sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst kazao kako ih je zamolio da u ovom procesu "branimo vrijednosti koje postoje u dva najprogresivnija društva na svijetu - američkom i evropskom". 
05.07.2021. u 15:22
get url
text

- Dakle, da te vrijednosti primijenimo u BiH i sve će biti u redu - naveo je on.

Kaže kako treba razgovarati, "ali da se bilo ko podrazumijeva u bilo kakvom rješenju, to neće biti tako".

- Ono što je malo frustrirajuće i za mene lično i za druge kolege koje dolaze iz opozicionih stranaka, jeste da je priča fer i poštenih izbora potpuno stavljena u stranu, a nama je to važno - kazao je Magazinović.    

Član Interresorne radne grupe Branislav Borenović (PDP) je kazao da su njihov ključni imperativ fer izbori.

- Interesuju nas dominantno izmjene Izbornog zakona. Očigledno je ovdje namjera vladajuće koalicije da se što manje priča i rješava pitanje izmjene Izbornog zakona, kako bi imali fer i poštene izbore, a da se više priča o ustavnim promjenama i izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda - naveo je Borenović.

Za nas je, dodao je on, potpuno neprihvatljiv bilo kakav dogovor u kojem nema suštinskih izmjena Izbornog zakona, "kako bismo imali konačno fer izbore i rezultat izbora kao stvarnu volju birača, onih koji su glasali".

- Kao predstavnici PDP-a i opozicionih stranaka iz RS-a, jasno smo rekli da hoćemo izmjene izbornog zakonodavstva, uvođenje skeniranja glasačkog listića, potpuno novog procesa identifikacije birača, ukidanje glasanja poštom osim u DKP-u i u ambasadama. Hoćemo da unaprijedimo izborni proces i rad biračkih odbora - naveo je Borenović, dodajući da je to njihov ključni prijedlog "koji je u potpunosti saglasan sa najvećim dijelom prijedloga Centralne izborne komisije koja je potpuno legitimna da da inicijativu i određena rješenja".        

Član Interresorne radne grupe Damir Arnaut (Naša stranka) je kazao da je skeniranje glasačkih listića nešto što je zaista bitno.

- Drago mi je što su predstavnici EU i SAD-a stavili akcenat na to, jer ukoliko bude skeniranje glasačkih listića, nakon idućih izbora ćemo dobiti potpuno jednu novu garnituru političara koji će biti spremni na suštinske izmjene, ne samo Izbornog zakona, nego ispunjavanja evropskih uslova, 14 prioriteta, zakona o sukobu interesa.. - naveo je Arnaut.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.