Proces glasanja na 2.098 biračkih mjesta u RS-u protekao je bez ugrožavanja bezbjednosne situacije i većih narušavanja javnog reda i mira, saopćeno je večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Osim tri incidenta koja su zabilježena do 15 sati, od tada do zatvaranja biračkih mjesta policijski službenici postupili su po dvije prijave u Rogatici i Doboju.

- Prijavljeno je da je osoba S. M. narušila javni red i mir na biračkom mjestu u Rogatici na način da je opsovala majku predsjedniku biračkog odbora i policijskom službeniku. Istom je uručen prekršajni nalog zbog činjenja prekršaja iz člana 8. i 24. Zakona o javnom redu i miru. Nakon toga je lice S. M. izvršilo krivično djelo napad na ovlšateno službeno lice ozbiljnom prijetnjom da će napasti policijskog službenika automatskom puškom. Lice je u 18.10 sati lišeno slobode, a policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentovanja navedenog krivičnog djela - navodi se u saopćenju iz MUP-a RS-a.

Policiji je prijavljeno i da je u 17.50 sati policijskim službenicima PU Doboj obratio predsjednik biračkog odbora na biračkom mjestu Čaršija, i izvijestio da se u prostorijama biračkog mjesta nalazi lice inicijala M. D. koje narušava javni red i mir vikom.

- Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1 izašli su na lice mjesta i navedenom licu izdali prekršajni nalog. Biračko mjesto nije zatvarano iz razloga što je M. D. po naređenju policijskih službenika napustio prostorije biračkog mjesta - stoji u saopćenju.