Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Marka Opačića (33) iz Banje Luke koji se tereti za devet razbojništava i jedan pokušaj teške krađe.

Djela koja mu se stavljaju na teret počinio je u periodu od novembra prošle do 24. februara ove godine.

Optužen je da je upadao u kladionice na području Banje Luke sa fantomkom na glavi i prijeteći radnicama gasnim pištoljem marke "Ekolvoltran", odnosio sav pazar, ali i njihove novčanike sa novcem i druge predmete.

U optužnici je karakteristično da je Opačić uglavnom imao razrađen scenario po kojem je činio razbojništva. Maskiran bi ulazio u noćnim satima, u periodu od 21 do 23 sata, vadio pištolj iz torbice, te tražio od radnica da ugase svjetlo u objektu sportskih kladionica, zaključaju ulazna vrata, a zatim da mu predaju sav novac iz kase ili sefa, kao i svoje lične stvari, nakon čega bi pobjegao.

U nekoliko slučajeva je tražio od radnica da se zaključaju u toalet, a jednoj od njih je prislonio pištolj na grudi.

Tokom pokušaja pljačke jedne od kladionica, u februaru ove godine, radnica je iz straha počela da vrišti, te je tada pobjegao bez plijena.

U razbojništvima je odnosio od oko 700 do 3.600 KM. Ukupna šteta je oko 13.000 KM.

- Dakle, prijetnjom da će neposredno napasti na život i tijelo i upotrebom oružja oduzeo tuđu pokretnu stvar u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi u sticaju sa djelom da je na naročito drzak način pokušao oduzeti tuđu pokrentu stvar u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi – navodi se na kraju optužnice.