open-navfaktor-logo
search
Evropski budžet
Orban poslao prijeteće pismo čelnicima EU-a, iznio svoje zahtjeve
Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo njemačkom predsjedništvu Evropske unije (EU) s prijetnjom da će uložiti veto na evropski budžet nakon dogovora postignutog u četvrtak o oduzimanju evropskih fondova zemljama članicama koje ne poštuju pravnu državu.
09.11.2020. u 08:18
get url
text

- Iako se Mađarska obavezala na saradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u julu o evropskom budžetu 2021-2027, kao ni u vezi s planom oporavka nakon COVID-19 koji se oslanja na ovaj budžet - navodi se u pismu, a prenosi stranica Mandiner.hu.

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjedava EU-om, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Na pitanje AFP-a o tom pismu, mađarska Vlada nije odgovorila.

Evropski parlament i Njemačka, koja pregovara u ime 27 država, razgovarali su u četvrtak o mehanizmu oduzimanja evropskih fondova zemljama koje ne poštuju vladavinu prava, otvarajući put za deblokadu evropskog budžeta.

Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu i zaprijetile vetom na evropski budžet.

Dvije zemlje sada odbijaju dati zeleno svjetlo odluci EU-a da se zaduži za finansiranje plana obnove, čime odgađaju proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima.

Za izglasavanje budžeta EU-a nužna je jednoglasna podrška eurozastupnika i država članica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.