Na sastanku, kojem je između ostalih prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, je konstatovano da je sve spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

- Sve je spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida. Zahvaljujem se članovima Organizacionog odbora i svima koji su pomogli na bilo koji način da organizacija i obilježavanje protekne u najboljem redu - rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Pozvao je sve one koji dolaze u Srebrenicu da se ponašaju dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama.

- Danas smo ovdje na ovom časnom mjestu da svi zajedno sagledamo stepen obavljenih poslova, jer smo blizu održavanja komemoracije i klanjanja dženaze žrtvama genocida. Nadam se da ćemo velikim i dostojanstvenim skupom obilježiti godišnjicu. S posebnim osjećanjima se pripremamo da klanjamo dženazu šehidima. Mi smo takođe u bajramskim danima kada obavljamo dženazu, i učinit ćemo to našom snagom duha. Bajram namaz ćemo klanjati i sa učesnicima Marša mira - rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je riječi podrške članovima Organizacionog odbora.

- Danas smo dobili izvještaje da su pripreme završene i da možemo očekivati da godišnjica bude obilježena dostojanstveno i skrušeno. Ovu godišnjicu dočekujemo kada je na snazi Zakon o zabrani negiranja genocida. Taj zakon, koji je dobar za sve u BiH, nije još u potpunosti isključio, ali je smanjio negiranje genocida. To je nešto što vodi katarzi, izgradnji multietničkog društva, obnovi povjerenja i izgradnji zajedničkog života. Druga stvar je sam Memorijalni centar koji će čuvati sjećanje na žrtve genocida. Ja želim da se taj proces okonča i da imamo Memorijalni centar koji priliči ogromnoj žrtvi - rekao je Džaferović koji je pružio podršku i radu Memorijalnog centra.

Džaferović je govorio i o sigurnosnom aspektu obilježavanja godišnjice genocida.

- Treća stvar o kojoj želim da govorim jesu primjedbe koje sam čuo na ponašanje pripadnika MUP-a RS-a i njihov odnos prema Memorijalnom centru i povratnicima. Ja pozivam sve međunarodne organizacije, državne institucije da se ne dozvoli da se na bilo koji način šikanira Memorijalni centar i povratnici - poručio je Džaferović.

Na prethodnoj sjednici Organizacionog odbora usvojen je konačan program obilježavanja 27.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH za kolektivnu dženazu 11. jula identifikovano je 50 žrtava genocida.