open-navfaktor-logo
search
Akcija Dar 1
OSA ih slušala dok su uzimali mito: Uhapšeno 17 sarajevskih saobraćajaca
U toku su privođenja saobraćajnih policajaca MUP-a Kantona Sarajevo koji su uhapšeni jutros u akciji kodnog naziva "Dar 1" zbog sumnje u korupciju. 
12.08.2020. u 10:46
get url
text

Pripadnici MUP-a KS u ovim momentima dovode svoje kolege na krim-obradu u službene prostorije MUP-a Kantona Sarajevo.

Pod istragom je, kako smo ranije objavili, 17 pripadnika Jedinice za saobraćaj. 

U službenim prostorijama MUP-a su, kako saznajemo, i dva kantonalna tužioca koja vode istragu ovog slučaja.

{$galerijaFotografija}

Jutrošnja akcija rezultat je istrage koja je u prethodnom periodu vođena pod nadzorom Tužilaštva kantona Sarajevo i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Kako saznajemo od izvora iz istrage, tokom akcije korištene su posebne istražne radnje, konkretno prisluškivani su mobilni telefoni osumnjičenih, dok su službena vozila također bila ozvučena. 

- Preduzimaju se mjere i radnje protiv 17 policijskih službenika Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS, koji se sumnjiče da su u posljednjih nekoliko mjeseci počinili više od stotinu krivičnih djela iz člana 380. KZ FBiH (primanje dara i drugih oblika koristi) i člana 383. KZ FBIH (zloupotreba položaja ili ovlasti) - saopćeno je iz Tužilaštva KS.

VEZANI TEKST - U akciji "Dar 1" privedeno više saobraćajnih policajaca

Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na 17 lokacija, kako na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, tako i na području Istočnog Sarajeva, kojom prilikom su izuzeti određeni predmeti i dokumentacija koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, navode iz ove pravosudne institucije.

- Slobode je lišeno 17 policijskih službenika i nad  njima se provodi kriminalistička obrada. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo ovom prilikom naglašavaju opredijeljenost i potpunu posvećenost borbi protiv svakog vida korupcije, kao i svih drugih oblika kriminaliteta na području Kantona Sarajevo - naveli su iz Tužilaštva KS.

20200812091142_0J4A5716.JPG
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.