Jack Ma, osnivač Alibabe, poznate kompanije koja se bavi internet trgovinom i tehnologijama, danas napušta vodeću poziciju u toj kompaniji.

Bivši nastavnik engleskog jezika osnovao je Alibabu 1999. godine, a ubrzo je postao jedan od najpoznatijih kineskih poslovnih ljudi. Rođen je u siromašnoj porodici u gradu Hangzhou na istoku Kine. Prvi računar je kupio kada je imao 33 godine i iznenadio se kada nije pronašao niti jedan kineski brend nakon što je u tražilicu unio termin „pivo“. Bez prethodnog iskustva u kompjuterskim naukama, osnovao je Alibabu u svom stanu, a nekoliko svojih prijatelja je uvjerio da investiraju u njegov posao.

Njegovo bogatstvo se sada procjenjuje na 38,6 milijardi dolara, što ga svrstava u sami vrh najbogatijih ljudi na svijetu.

Na njegovo mjesto izvršnog direktora dolazi Daniel Zhang. Kompanija sada vrijedi 480 milijardi dolara, a Ma se smatra najbogatijim čovjekom u Kini.

Jack Ma je izjavio kako se sada želi fokusirati na dobrotvorne aktivnosti i obrazovanje, prenosi BBC.

Lani je za New York Times rekao da svoje penzionisanje ne doživljava kao kraj, već "početak jedne ere", a u članku je navedeno kako Ma namjerava ostati u upravnom odboru Alibabe i savjetovati rukovodstvo kompanije.