Bugarski premijer zatražio je ostavke tri ministra zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo 17 ljudi, rekavši da su političari morali preuzeti odgovornost za sudar koji je izazvao javni protest zbog lošeg održavanja puteva u zemlji, prenosi Reuters.

Boyko Borissov je zatražio ostavke ministra saobraćaja Ivayla Moskovskog, ministra za regionalni razvoj Nikolaya Nankova i ministra unutrašnjih poslova Valentina Radeva.

- Mi prihvatamo svu političku odgovornost i stoga podnosimo ostavku - rekao je Radev na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i Nankov.

- Očigledno nismo uspjeli da organizujemo stvari na način da izbjegnemo takvu nesreću – dodao je.

Više od 20 ljudi je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se desila u subotu na sjeverozapadu Bugarske, u kojoj je autobus skrenuo s puta i pao u uvalu.

Stotine građana su u obližnjem gradu Svoge kasnije održali proteste, pozivajući vlast da popravi dionicu puta na kojoj je došlo do nesreće.

Niz cestovnih i željezničkih nesreća posljednjih godina pokrenuli su javne proteste zbog vladinog odnosa prema sigurnosti u saobraćaju i kontrole ugovora o javnim nabavkama za održavanje puteva.