Krivična djela su počinili 2020. i 2021. godine na području Kladnja i drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

VEZANI TEKST - U dva kantona pretresi, uhapšeno 12 pripadnika organizirane kriminalne grupe

- Dio osumnjičenih se tereti za 17 teških krađa i krađa u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja za više od 70.000 KM. Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili obavljali krađe na objektima u državnom vlasništvu i otuđivali mašine, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, saobraćajnu signalizaciju, nakit, satove, muzičku opremu i druge vrijedne stvari - navodi se iz Tužilaštva.

Također, dodaje se u saopćenju, šest osoba je osumnjičeno da su počinili dvije veće šumske krađe kojima su pribavili sebi korist i oštetili privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini u iznosu većem od 70.000 KM.

- Pet osumnjičenih se tereti da su u tokom 2020. i 2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba opojnu drogu speed na području Kladnja, Tuzle i Olova - kaže su u saopćenju.

Podsjećamo, nakon višemjesečne istrage Tužilaštva i MUP-a TK, provedene u saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, po naredbi Općinskog suda Živinice , jučer su obavljeni pretresi na većem broju lokacija na području TK i ZDK. MUP TK uhapsio je 12 osumnjičenih, ali su nakon kriminalističke obrade tri osobe puštene da se brane sa slobode.

Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela, određena količina droge, kao i oružje, municija, novac i drugi predmeti. U narednom periodu će se obaviti potrebna vještačenja.

- Protiv osumnjičenih je otvorena istraga i danas će biti ispitani u Tužilaštvu. Nakon ispitivanja postupajući tužioci će nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene. Istraga će u narednom periodu vjerovatno za određene osobe biti proširena i na druge radnje izvršenja krivičnih djela - navode iz Tužilaštva TK.

Više informacija ćemo biti u mogućnosti prezentirati nakon ispitivanja osumnjičenih i stavljanja prijedloga za određivanje pritvora, zaključeno je u saopćenju.