- Pušten je uz saglasnost tužioca Tužilaštva BiH. Protiv njega će SIPA podnijeti odgovarajući izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu u zakonskom roku - rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je da nadležni tužilac čeka kompletan izvještaj od SIPA-e, a nakon što dobije izvještaj, odredit će se o daljnjim aktivnostima u vezi s mjerama zabrane.

Miladinović je 15. juna rekao da su u ranim jutarnjim satima pripadnici SIPA-e po naredbama Suda BiH izvršili pretres stambenih prostorija koje koristi jedno lice, a prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti, koji će se u daljnjoj istrazi koristiti kao dokazi.

Iz Tužilaštva BiH je istog dana saopćeno da službenici SIPA-e vrše pretrese na jednoj lokaciji na području Sarajeva.

- Pretresaju se stan i prostorije koje koristi osoba koja je pod istragom zbog upućivanja prijetnji pozivanjem na antisemitizam i rasizam. Pretresi se vrše u okviru predmeta koji se vodi protiv osumnjičenog za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, a u vezi krivičnog djela terorizam - navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je saopćeno da je istražnim radnjama koje su proveli Tužilaštvo BiH i SIPA utvrđeno da je osumnjičeni, u više navrata, putem različitih internet servisa i komunikacijskih kanala, izražavao rasističke i antisemitske stavove, upućujući prijetnje državljanima SAD-a.