open-navfaktor-logo
search
Branili se šutnjom
Osumnjičenima za ubistvo Radenka Bašića određen pritvor
Okružni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor Aleksandru Miljatoviću i Igoru Repajiću, osumnjičenim za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, odnosno za pomaganje u ovom krivičnom djelu.
30.03.2022. u 09:07
get url
text

Prihvaćeni su svi pritvorski razlozi iz prijedloga entitetskog javnog tužilaštva u Banjoj Luci osim jednog, iz tačke g - zbog težine krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će boravkom na slobodi uništiti dokaze važne za krivični postupak i ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili saučesnike, da će ponoviti krivično djelo. Obojica su se ranije, na saslušanju pred tužiocem, branili šutnjom.

Treći osumnjičeni za ovo ubistvo Dalibor Railić, osumnjičen da je organizovao i naručio ubistvo, odlukom Suda BiH se već nalazi u pritvoru. Prema ranijim saznanjima iz istrage, Miljatović je policiji navodno priznao izvršenje djela i istražiocima detaljno ispričao kako je ono isplanirano i počinjeno. On je navodno sa Railićem dogovorio da za 50.000 eura ubije Bašića.

Nezvanično, nakon ubistva u bjekstvu mu je pomogao Repajić. Bašić je ubijen u 21. marta u 6.50 sati u prijedorskom naselju Pećani, a upućen je u potiljak. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.