open-navfaktor-logo
search
Švedska
Otac Grete Thunberg: Ona je sretna, ali sam zabrinut zbog mržnje
Svante Thunberg je u izjavi za BBC kazao da nije podržavao odsustvo svoje kćerke sa nastave kako bi se pridružila klimatskom štrajku
30.12.2019. u 09:21
get url
text

Svante Thunberg, otac 16-godišnje aktivistice Grete Thunberg, smatrao je lošom idejom to što je njegova kćerka postala jedna od vodećih figura svjetskog pokreta za zaštitu okoliša. On je u izjavi za BBC kazao kako nije podržavao odsustvo svoje kćerke s nastave kako bi se pridružila klimatskom štrajku. 

Dodao je da je Greta mnogo sretnija otkad je postala aktivistica, ali ističe da ga zabrinjava mržnja s kojom se sada suočava. 

-Mislite da nije obična jer je veoma slavna i slično. Ali, za mene ona je jedno obično dijete koje može raditi sve što i ostali rade. Ona pleše, puno se smije i mnogo se zabavljamo. Na veoma dobrom je mjestu - otkrio je njen otac. 

Kazao je da ga posebno zabrinjavaju "lažne vijesti i sve što ljudi pokušavaju izmisliti o njoj", kao i mržnja koju to sa sobom povlači.

-Međutim, ona se s tim nosi veoma dobro. Iskreno, ne znam kako, ali njoj je to sve smiješno - istakao je Thunberg.

Otkrio je da je jednom prilikom tinejdžerka optužila roditelje, koji su se i sami zalagali za zaštitu ljudskih prava, da su "veliki licemjeri".

-Pošto klimatsko pitanje nismo shvatali ozbiljno, pitala nas je: 'Za čija prava se zalažete?' - kazao je Svante Thunberg.

Istakao je da su svi porodično počeli ekološki prihvatljivije djelovati, da je njegova supruga prestala putovati avionom, dok je on postao vegan, što je, kako je kazao, Gretu dodatno podstaklo. 

-Sve što sam radio, znao sam da je ispravno... Ali, nisam to činio kako bih sačuvao klimu, već svoje dijete. Imam dvije kćerke i, da budem iskren, samo su mi one bitne. Želim da budu sretne - poručio je Thunberg. 

Izrazio je nadu da će stvari vremenom postati manje intenzivne za njegovu porodicu te smatra da Greta zaista želi da se vrati u školu. Dodao je da će Greta uskoro napuniti 17 godina i da joj više neće biti potrebna njegova pratnja tokom putovanja. Thunberg je u augustu 2018. godine počela protestovati pred Parlamentom Švedske kako bi izvršila pritisak na tamošnje vlasti da poduzmu potrebne mjere u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Otad je predvodila mnoge velike proteste protiv klimatskih promjena. Magazin "Time" ju je proglasio osobom godine, a takođe je bila i kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.