open-navfaktor-logo
search
Poznati razlozi
Otklonjena dilema: Zašto je Luka Dončić igrao za Sloveniju, a Jusuf Nurkić nije mogao za Zmajeve?
Jusuf Nurkić, član Portland Trail Blazersa, igrat će za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u predstojeće dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te na ovoljetnom Evropskom prvenstvu.
12.07.2022. u 21:18
get url
text

Potvrdio je to za Faktor Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, objasnivši zbog čega je propustio julske kvalifikacione utakmice protiv Češke i Bugarske.

VEZANI TEKST - Nurkić: Tjeraju me godinama iz reprezentacije, u augustu i na Eurobasketu sam uz momke

- Dogovoreno je da se Jusuf Nurkić reprezentaciji priključi 4. augusta, sedam dana nakon početka priprema, da odigra dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te Evropsko prvenstvo - kazao je Čolan za Faktor.

Proteklih dana bilo je mnogo komentara o tome kako je za Sloveniju u julskim utakmicama kvalifikacija mogao igrati Luka Dončić, te zašto se na raspolaganje selektoru Adisu Bećiragiću na raspolaganje nije stavio naš najbolji košarkaš.

Dva su razloga za to. Prvi što je Nurkić u tom periodu bio bez ugovora (novi ugovor sa Portlandom potpisao 1. jula), a drugi je tehničke prirode.

Naime, prema dogovoru NBA i Svjetske košarkaške federacije (FIBA) osiguranje pokriva svim NBA igračima koji žele da igraju za nacionalne timove maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu prije početka Eurobasketa.

VEZANI TEKST - Adis Bećiragić otkrio: Jusuf Nurkić predvodit će Zmajeve na Eurobasketu

Stoga kako bi bio ispoštovan dogovor NBA i FIBA-e, Nurkić se najranije 4. augusta može priključiti Zmajevima jer Eurobasket počinje 1. septembra.

- Da, i mi imamo informaciju da igrači mogu biti maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu. Nurkić je nama još ranije najavio kako neće moći igrati u julu jer mora putovati u SAD na potpis ugovora. I tu nema nikakvih problema. S druge strane, Dončić ima važeći ugovor (Dallas Mavericks), a prema informacijama koje imamo za njegov nastup u julskom prozoru Slovenija je morala platiti dodatno osiguranje - objasnio je Čolan.

Zmajevi će, nadamo se sa Nurkićem u rosteru, 24. augusta gostovati Crnoj Gori, a tri dana kasnije ugostiti ćemo Francusku. Eurobasket otvaramo 1. septembra protiv Mađarske, a potom slijede utakmice protiv Njemačke (3. septembar), Slovenije (4. septembar), Francuske (6. septembar) i Litvanije (7. septembar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.