open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu
Otkrivamo detalje: Ko je i zašto pustio Šeraka?
Postavlja se pitanje ko će biti odgovoran ukoliko naprimjer taj bjegunac, kojem je Sud omogućio da bude na slobodi i za kojim je sad raspisana potjernica, povrijedi ili ubije policajce koji dođu da ga hapse ili ako povrijedi nekog od građana, pitaju se  naši sagovornici iz policijskih agencija
12.11.2018. u 18:44
get url
text
get url
text

Adnan Šerak iz Sarajeva zvanično je proglašen bjeguncem, nakon što se nije vratio u zenički KPZ, a nakon što mu je odobren prekid izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog dvostrukog pokušaja ubistva. Kako smo ranije objavili, Šerak se na izdržavanje zatvorske kazne trebao vratiti u ponoć 22. oktobra, ali se u KPZ-u nije pojavio, a što nam je jučer potvrdio i direktor te kazneno-popravne institucije Redžo Kahrić.

Općinski sud u Sarajevu danas je demantirao da je ovaj sud na bilo koji način učestvovao u puštanju Šeraka na prekid izdržavanja kazne.

Saznali smo da je odluku u ovom predmetu donijelo Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu. Iz ovog suda danas nisu odgovarali na naše telefonske pozive, a naš zvanični upit na e-mail adresu suda je također ostao bez odgovora.

S druge strane, Šerakov advokat Kerim Čelik kazao nam je da je u ovom slučaju ispoštovana sva potrebna zakonska procedura, ali i da ne zna zbog čega se on na kraju nije vratio na izdržavanje kazne, niti gdje se trenutno nalazi.

- Razloge iz kojih je zatražen prekid izdržavanja ne bih komentarisao s obzirom na to da se radi o nekim njegovim porodičnim prilikama, ali vam mogu kazati da su bila četiri opravdana razloga zbog kojih je on to zatražio. Sud je najprije taj zahtjev odbio, nakon čega smo mi uložili žalbu Vrhovnom sudu FBiH, koji je žalbu uvažio i vratio predmet Kantonalnom sudu na odlučivanje, uz preporuku kakvu odluku da donese, nakon čega je Kantonalni sud donio rješenje kojim se odobrava prekid. Na to rješenje se potom žalilo Kantonalno tužilaštvo, koje uopće nije ovlašteno niti bi trebalo biti uključeno u taj slučaj, da bi Vrhovni sud odbio žalbu tužilaštva i predmet vratio ponovo Kantonalnom sudu na odlučivanje. Konačno, Vijeće Kantonalnog suda donijelo je odluku kojom mu je i odobren taj prekid - kazao nam je Čelik.

Čelik je pojasnio i da je u cijeloj ovoj priči potpuno ispoštovana sva potrebna procedura, te da su u slučaj bili uključeni i KPZ Zenica, koji je dostavio anamnezu zatvorenika, kao i Centar za socijalni rad Ilijaš.

- Centar za socijalni rad Ilijaš dao je također pozitivnu ocjenu u ovom slučaju - kazao nam je Čelik.

On je napomenuo i da Šerak "nije opasni ubica kako su pojedini mediji napisali", te da je, "uprkos činjenici da su ga na ročišta dovodili u okovima, on jedan od najpitomijih optuženika sa kojima je sarađivao". 

Podsjećamo, Vrhovni sud FBiH je ukinuo presudu kojom je Šerak bio osuđen za nanošenje smrtonosnih povreda zatvoreniku Dženanu Džaki u KPZ-u Zenica i predmet vratio Kantonalnom sudu u Zenici na ponovno odlučivanje.

Džaka je 5. augusta 2013. sa povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica, gdje je šest dana kasnije preminuo. Sve vrijeme je bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je preminuo od posljedica povreda lobanje.

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona, Šerak je 5. augusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nenada Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Preminuo je usljed teških prijeloma kostiju glave.

Nenad Kojić je tokom suđenja priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud, međutim, nije prihvatio.

Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Šerak je presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je pucao u decembru 2008. godine u kafiću na Grbavici. Kasnije mu je ta kazna objedinjena sa dvije presude Općinskog suda u Visokom, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet i po godina zatvora.

Bez obzira na tvrdnje Šerakovog advokata kako je u ovom slučaju sve urađeno po zakonu, javnost u BiH je uznemirena i ogorčena ovakvom odlukom Suda, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je Šerak već jednom bio u bjekstvu, kada se također nije vratio sa dopusta. Tom prilikom je čak i ranjen u pucnjavi. 

Odlukom suda da dopusti Šeraku prekid izdržavanja kazne razočarani su pojedini policijski službenici sa kojima smo o ovoj temi neformalno razgovarali i koji su nam kazali kako im je "preko glave" odluka pravosuđa koje na slobodu pušta osobe koje su oni već ranije hapsili. 

- Postavlja se pitanje ko će biti odgovoran ukoliko naprimjer taj bjegunac, kojem je Sud omogućio da bude na slobodi, a  za kojim je sad raspisana potjernica, povrijedi ili ubije policajce koji dođu da ga hapse ili ako povrijedi nekog od građana - pitaju se naši sagovornici iz policijskih agencija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.