- Imajući u vidu činjenicu da je zbog COVIDA-19 širom svijeta trenutno otežan poštanski saobraćaj, čak s nekim zemljama je u prekidu, Građanska inicijativa "KLUB 100 – PLUS" traži da Centralna izborna komisija BiH produži rok za pristizanje glasova putem pošte. Prema Pravilniku o provođenju izbora koji je važio na posljednjim izborima 2018. godine, rok za prijem glasova putem pošte bio je dva dana od dana održavanja izbora – navodi se u pismu.

Dodaje se da je u ovakvim okolnostima to jednostavno neizvodivo, pogotovo kada se ima u vidu da je tek počelo štampanje glasačkih listića, te da po njihovim informacijam još nije potvrđena prijava 40.000 registrovanih glasača iz dijaspore.

- Ako znamo da je zakonski rok za objavljivanje potvrđenih izbornih rezultata 30 dana od dana održavanja izbora, jasno je da ima prostora za produženje ove odredbe - navode iz Građanske inicijative "KLUB 100 -PLUS".

Uzimajući u obzir navedeno, Građanska inicijativa "KLUB 100 - PLUS" traži od CIK-a BiH da produži rok za pristizanje pošte na tri sedmice od dana održavanja izbora.

Građansku inicijativu "KLUB 100 - PLUS" za sada čini 131 građanin/ka i prijatelji/ce Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja – navodi se u informaciji BHDINFODESK-a iz Birminghama dostavljenoj Feni.