open-navfaktor-logo
search
Prirodno
Ove biljke su odlične u borbi sa povišenim šećerom u krvi
Osim što ima protuupalna, antikancerogena, protugljivična i antioksidativna svojstva, cimet je djelotvoran i u borbi protiv hiperglikemije
08.01.2020. u 12:55
get url
text
Mjerenje šećera u krvi
Mjerenje šećera u krvi

Simptomi hiperglikemije ili povećanog nivoa šećera u krvi su naglašen osjećaj žeđi, stalna potreba za mokrenjem, umor, zamagljen vid, zbunjenost i ubrzano disanje.

Osjećate li te simptome, posegnite za biljkama koje prirodno snižavaju nivo šećera u krvi.

Regulacija glukoze, smanjenje umora, te zaštita od bolesti poput dijabetesa i raka samo su dio ljekovitih dobrobiti koje ove biljke mogu podariti vašem zdravlju.

Kako biste izbjegli nagli porast šećera u krvi, svakako iz prehrane izbacite namirnice bogate rafiniranim šećerom i brzu hranu prepunu aditiva.

Cejlonski cimet

Osim što ima protuupalna, antikancerogena, protugljivična i antioksidativna svojstva, ovaj začin je djelotvoran i u borbi protiv hiperglikemije. Cimet snižava nivo šećera u krvi tako što usporava probavu te odgađa apsorpciju glukoze iz crijeva u krv. Koristan je samo cejlonski cimet, koji ima puno više ljekovitih svojstava od kineskog.

Ruzmarin

Jeste li znali da ruzmarin spada među najzdravije mediteranske začine zahvaljujući tome što sprečava nastanak raka već na staničnom nivou? Kada je riječ o dijabetesu i kontroli nivoa šećera u krvi, ova je začinska biljka djelotvornija ako je uzimate u svježem obliku.

Naime, svježi ruzmarin sadrži više polifenola i flavonoida, tvari koje pomažu kod dijabetesa tipa dva. No i sušeni ruzmarin ima učinak snižavanja nivoa šećera u krvi, stoga slobodno i njega što češće dodajte u svoja jela.

Ako uzimate sredstva za smanjenje pritiska, savjetujte se s vašim ljekarom prije uzimanja ruzmarina.

Bijeli luk

Intenzivnog mirisa i okusa sadrži tvari koje pridonose širenju krvnih žila i snižavanju krvnog pritiska.Također, sprečava nastanak tumora te pomaže u snižavanju holesterola i šećera u krvi.

Najbolje je jesti svježi bijeli luk, jer ako ga dugo kuhate ili pirjate, uništavate njegova prirodna zaštitna svojstva. Brojna istraživanja su potvrdila da svakodnevnom konzumacijom svježeg bijelog luka možete sniziti nivo šećera u krvi. Sadrži vitamine B6 i C, koji uvelike pridonose održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Kurkuma

Polifenol prisutan u kurkumi, pomaže stanicama da na pravilan način koriste glukozu. Istraživanje je pokazalo da se uzimanjem kurkume može uveliko smanjiti rizik od dijabetesa. Naime, ekstrakt kurkume ima stopostotnu učinkovitost u sprečavanju pojave šećerne bolesti kod osoba koje već imaju stanje predijabetesa.

Studije su također pokazale i da kurkuma može smanjiti oštećenja gušterače kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa jedan, za koje se prije smatralo da su nepopravljiva.

Peršun

Osim što može prevenirati pojavu raka, reumatoidnog artritisa i osteoporoze, redovita konzumacija peršuna može spriječiti i dijabetes. U Turskoj se peršin tradicionalno koristio kao lijek za šećernu bolest.

Istraživanja su pokazala da ova začinska biljka zaista snižava nivo glukoze u krvi, a usto poboljšava funkciju jetre. Da biste osjetili ove dobrobiti, peršin trebate konzumirati barem mjesec dana.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.