open-navfaktor-logo
search
U raketi Blue Origin
Ovo su bogataši koji su platili vrtoglave cifre za desetominutni let u svemir, polijeću u četvrtak
Komičar Pete Davidson je prvobitno trebao poletjeti u suborbitalnoj raketi za svemirski turizam koju je razvila kompanija Jeffa Bezosa Blue Origin, nakon što je komercijalna svemirska kompanija lansirala nekoliko drugih poznatih lica na svojim prethodnim letovima.
30.03.2022. u 09:07
get url
text
Blue Origin
Blue Origin

No on je iznenada odustao od misije nakon odgode leta. Njegovo mjesto je dobio dugogodišnji zaposlenik kompanije Gary Lai, glavni arhitekta same rakete na kojoj će letjeti.

Laiju će se pridružiti pet kupaca koji su imali dovoljno da plate neotkrivenu sumu za jedno od željenih sjedišta u kapsuli.

Poletanje lansirne rakete New Shepard bilo je zakazano za utorak ujutro, ali kompanija je rekla da u to vrijeme očekuje jak vjetar u svojim postrojenjima u blizini Van Horna u Teksasu. Blue Origin sada cilja na četvrtak u 8.30 sati.

Let će biti kratak. To je otprilike desetominutna ekskurzija "gore-dole" koja će započeti tako što će raketa pokrenuti svoje motore i dostići više od tri puta veću brzinu od zvuka dok pokreće kapsulu na više od 60 milja iznad površine Zemlje, piše CNN.

Putnici će iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja i panoramskih pogleda na planetu ispod, prije nego što ih gravitacija odvuče nazad na Zemlju i kapsula pokrene padobrane kako bi osigurala blago slijetanje u blizini mjesta lansiranja.

Nije otkriveno koliko su kupci platili za ovu misiju, a Blue Origin nije otkrio fiksnu cijenu karte. Ali zna se da je barem jedan potencijalni putnik prošle godine pobijedio na aukciji za kartu za let uz Bezosa za ogromnih 28 miliona dolara. Taj putnik, međutim, nije završio na Bezosovom letu. Također se zna da Virgin Galactic prodaje svoja sjedišta za 450.000 dolara po komadu. Bez obzira na to da li su putnici platili nekoliko stotina hiljada dolara ili nekoliko miliona, sa sigurnošću se može reći da ove misije neće uskoro biti pristupačne prosječnom potrošaču.

A evo ko sve ide na put u Blue Originu u četvrtak.

Gary Lai je jedini putnik koji nije platio, bio je među prvih 20 zaposlenih u Blue Originu nakon što se pridružio kompaniji 2004. godine.

Uz njega ide Marty Allen. On je investitor i bivši izvršni direktor prodavnice potrepština za zabave i kompanije za dizajn ormara.

Jim Kitchen je poduzetnik i zaposlenik fakulteta Kenan-Flagler Business School Univerziteta Sjeverne Karoline, gdje drži časove o tome kako pokrenuti "društveno poduzetničke poduhvate i prikupiti sredstva".

George Nield je predsjednik i osnivač Commercial Space Technologies, kompanije koja ima za cilj promovirati i olakšati komercijalne svemirske aktivnosti. Prethodno je radio kao pomoćnik administratora u Uredu za komercijalni svemirski transport Federalne uprave za avijaciju, prema Blue Originu, gdje je bio odgovoran za licenciranje i reguliranje komercijalnih aktivnosti lansiranja.

Sharon Hagle će poletjeti zajedno sa svojim mužem Marcom Hagleom, što će ih učiniti prvim bračnim parom koji će zajedno letjeti na komercijalnom svemirskom letu.

Osnivač je SpaceKids Globala, neprofitne organizacije koja radi na ohrabrivanju studenata, a posebno mladih djevojaka, da nastave karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umjetnosti i matematici (takozvani STEAM programi).

Marc Hagle je izvršni direktor firme za razvoj stambenih i poslovnih nekretnina sa sjedištem u Orlandu, Florida.

Putnici Blue Origina

Foto: Blue Origin

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.