open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Ovo su zaključci koje je Skupština KS usvojila s ciljem borbe protiv pandemije koronavirusa
Okončana je 28. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS), na kojoj su zastupnici razmatrali Informaciju Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.
25.08.2020. u 14:45
get url
text

Zastupnici su razmatrali i prijedloge zaključaka, među kojima je set zaključaka kojeg su uputile stranke "Četvorke", te zaključak zastupnice Naše stranke Vildane Bešlije.

Bešlija je predložila zaključak kojim se obavezuje Vlada KS i Ministarstvo zdravstva KS da formira koordinaciono u očuvanju mentalnog zdravlja za KS. Zastupnici su nakon izjašnjavanja prihvatili ovaj zaključak. Za je glasao 21 zastupnik, osam ih je bilo suzdržano, a niko nije glasao protiv.

Zastupnici stranaka "Četvorke" predložili su set zaključaka, koji, između ostalog, podrazumijevaju obavezu Vladi KS i Ministarstvu zdravstva KS da obezbijede potrebne uvjete za unapređenje primarne zdravstvene usluge, unapređenja postojećih call centara za komunikaciju sa pacijentima, angažiranje mobilnih timova za tretman i praćenje COVID pacijenata, angažiranje svih raspoloživih medicinskih i laboratorijskih kapaciteta s ciljem uspostavljanja sistema prikupljanja i testiranja uzoraka koji će omogućiti saopćavanje rezultata pacijentu u roku od osam sati nakon prikupljanja uzoraka od pacijenta, promptno izdavanje i dostava rješenja o samoizolaciji COVID pozitivnih pacijenata, efikasnije praćenje mjera samoizolacije, rješavanje pitanja transporta COVID pozitivnih pacijenata.

Zastupnici "Četvorke" su zatražili i jasno definiranje protokola postupka od prvog javljanja pacijenata u ambulantu, jasno definiranje protokola svih postupaka prilikom prijema COVID pozitivnih pacijenata na opservaciju u zdravstvenoj ustanovi izolatoriju, od prvog pregleda, dalje dijagnostike, terapijskog postupka i definiranog smještaja pacijenta.

Predloženo je i da se Vlada KS obaveže da hitno naloži svim zdravstvenim ustanovama otvaranje vrata za sve ostale pacijente radi ostvarivanja prava na zdravstvenu uslugu i neophodni tretman s ciljem liječenja.

Predložen je i zaključak kojim Skupština KS zahtijeva od KCUS-a da za potrebe izolatorija stavi na rapsolaganje Infektivnu kliniku KCUS-a, te da u istu svrhu angažira druge raspoložive i neiskorištene bolničke kapacitete.

Predloženo je da Vlada KS i Krizni štab analiziraju i po potrebi angažiraju dodatne ljudske resusrse u svim zdravstvenim ustanovama, te da Ministarstvo zdravstva i Krizni štab dostave informaciju o broju i raspoloživosti preostalih PCR testova i da u slučaju potrebe nabave dodatne količine.

"Četvorka" je predložila i hitno imenovanje ministra zdravstva KS, te obavezu Vladi KS da intezivno radi na blagovremenoj nabavci vakcina za COVID i za sezonsku gripu. Predložena je i obaveza Vladi KS da napravi jasan i jednostavan sistem pooštrovanja i ublažavanja obaveznih mjera za građane, te obaveza da napravi model informiranja i edukacije građana, sa posebnim osvrtom na učenike i studente.

"Četvorka" je zatražila i rekonstrukciju trenutnog saziva Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te imenovanje eminentnih stručnjaka.

Zastupnici su se glasanjem izjasnili o ovom setu zaključaka, koji je prihvaćen sa 23 glasa "za", pet "suzdržanih", dok niko nije bio "protiv".

Zastupnici su se izjasnili i o Informaciji Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa. Ova Informacija je odbijena. "Za" je glasalo devet zastupnika, "protiv" je bilo 13, a "suzdržanih" šest.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.