open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Ovogodišnju manifestacija "Igman 2018-Odbrana Bosne i Hercegovine" najuspješnija do sada
Na današnjem sastanku je zaključeno  da se manifestacija svake godine treba obogaćivati novim sadržajima te da mora postati izvorište sjećanja koje će svake godine okupljati veterane ali i mlađe generacije
21.11.2018. u 16:55
get url
text

Organizacioni odbor manifestacije “Igman 2018-Odbrana Bosne i Hercegovine” danas je održao sastanak na kojem je jednoglasno usvojio Finansijski i Izvještaj o provedenim aktivnostima manifestacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Predsjednik Organizacionog odbora doc.dr. Salko Bukvarević je na početku sastanka istakao da mu je čast biti dijelom ovakve manifestacije koja se ove godine u svim aspektima izdigla na veći nivo i da ga posebno raduje činjenica da su Finansijski i Izvještaj o provedenim aktivnostima manifestacije urađeni transparentno, shodno planu i programu koji je usvojio Organizacioni odbor te na osnovu zaključaka Organizacionog odbora.

- Želim iskazati posebnu zahvalnost svim borcima, porodicama šehida i poginulih boraca, veteranima, svim učesnicima koji su ove godine bili dio manifestacije, kao i svim institucijama, preduzećima, pojedincima koji su finansijski ili na drugi način podržali manifestaciju “Igman 2018-Odbrana Bosne i Hercegovine”. Cilj manifestacije je da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kako bi evocirali uspomene i sjećanja na teške godine borbe protiv agresora, kao i da se upoznaju mlade generacije sa značajem borbe u sudbonosnim danima odbrane, kako Igmana, tako i glavnog grada i države, a ove godine održala se pod motom "Dođi i posvjedoči o istini i odbrani BiH" - kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Sastanku je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj koji je zahvalio svim učesnicima ovogodišnje manifestacije na učešću i iskazanom doprinosu, uz poruku da je ovo manifestacija koja se mora jačati a da će Vlada Kantona Sarajevo i dalje biti oslonac i potpora u svim aspektima za održavanje i realizaciju svih potrebnih aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima.

Posebno je naglašena potreba većeg angažiranja i pomoći svih nivoa vlasti, od lokalnih zajednica preko kantona do federacije, kako bi se prikupila potrebna finansijska sredstva za realizaciju ovako kompleksne i značajne manifestacije koja je ove godine trajala dva dana i obuhvatila je vjerski, kulturni ali i obrazovni segment.

Obilježavanje manifestacije počelo je održavanjem časa historije u Memorijalnom centru Kovači, nakon čega je položeno cvijeće na spomen-obilježja palim borcima, kao i civilima Sarajeva na Markalama, Vječnoj vatri, mostu Suade i Olge te spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Upriličen je i vjerski program za poginule, mevlud i zikr te služenje parastosa i mise zadušnice. U okviru programskih sadržaja, drugog dana manifestacije, upriličeni su i defilei ratnih zastava pod nazivom “Mladi na putu života” kao i ratnih veterana Armije i MUP-a RBiH, te sportske igre. Centralni dio manifestacije održan je na Velikom polju na Igmanu, gdje je uz uobičajene programske aktivnosti, upriličeno i otkrivanje rekonstruiranog spomen-obilježja palim borcima.

Na kraju sastanka je, između ostalog, zaključeno da se manifestacija svake godine treba obogaćivati novim sadržajima te da mora postati izvorište sjećanja koje će svake godine okupljati veterane ali i mlađe generacije, s ciljem očuvanja kulture sjećanja i podsjećanja na herojsku odbranu naše domovine, sve šehide i poginule borce, ali i preživjele koji su živi svjedoci nadljudske borbe na platou Igmana ali i širom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.