open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Padaju cijene nafte dvije sedmice zaredom
Najveći sedmični pad cijena od jula posljedica je obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. septembra
07.10.2019. u 10:27
get url
text

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su potonule više od pet posto, što je njihov najveći sedmični pad od jula, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice potonula je 5,7 posto, na 58,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,5 posto, na 52,81 dolar. 

Najveći sedmični pad cijena od jula posljedica je obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. septembra.

Nakon napada je proizvodnja srezana za više od pet miliona barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu, ali prošle sedmice su zvaničnici Saudijske Arabije saopćili da je proizvodnja sasvim obnovljena na 11,3 miliona barela dnevno.

To je odagnalo strahovanja ulagača od pada ponude na tržištima.

Pad cijena nafte posljedica je slabih makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih ekonomija, SAD-a, Kine i eurozone, koji ukazuju na usporavanje rasta, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje. Podršku cijenama nafte pruža i smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera, ali i postupno smanjenje proizvodnje američkih proizvođača. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.