open-navfaktor-logo
search
Izrael
Palestinci na ruševinama stambene zgrade pjevali u znak protivljenja Eurosongu
Manifestaciji, koju je organizovala nevladina organizacija Jusoor, prisustvovali su brojni lokalni pjevači, umjetnici i stanovnici Palestine među kojima su bila i brojna djeca
14.05.2019. u 22:55
get url
text

Palestinci u blokiranom Pojasu Gaze na ruševinama stambene zgrade uništene u izraelskom napadu pjevali su tradicionalne palestinske pjesme kako bi iskazali protivljenje da se ovogodišnje takmičenje Eurovizije održi u Izraelu.

Koncert je vremenski usklađen upravo s takmičenjem Eurovizije, koje je počelo u nedjelju u izraelskom gradu Tel Avivu.

Palestinski pjevači i muzičke grupe su na ruševinama zgrade izvodili tradicionalne palestinske pjesme u kojima su pjevali o potrebi ljubavi, sloge i mira u cijelome svijetu.

Manifestaciji, koju je organizovala nevladina organizacija Jusoor, prisustvovali su brojni lokalni pjevači, umjetnici i stanovnici Palestine među kojima su bila i brojna djeca.

Kamel Musallam, koordinator organizacije Jusoor, izjavio je da ovim koncertom žele pokazati cijelom svijetu da se protive odluci da se ovogodišnje takmičenje Eurovizije održi u Izraelu.

- Koncert smo isplanirali tako da se poklopi s takmičenjem Eurovizije u Tel Avivu kao način da izrazimo naše protivljenje odluci da se ovaj događaj održi u Izraelu koji i dalje nastavlja sa zločinima protiv palestinskog naroda - kazao je Musallam.

- Muzika je jezik mira i ljubavi. Ipak, organiziranjem ovog takmičenja u Izraelu prikrivaju se zločini izraelske okupacije - rekao je Musallam.

Apelovao je na Europsku uniju da ne dozvoli Izraelu da na ovaj način prikriva zločine koje kontinuirano vrši nad Palestincima te je zatražio da što prije bude ukinuta blokada Pojasa Gaze.

U koncertnoj dvorani Expo u Tel Avivu večeras se održava prvo polufinalno veče 64. izdanja Eurovizije, ili Eurosonga, dok će finale biti održano 18. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.