open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Palestinci protestuju protiv Pompeovog plana posjete jevrejskom naselju na Zapadnoj obali
Palestinci su protestovali zbog plana američkog državnog sekretara Mikea Pompea da posjeti jevrejsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali.
18.11.2020. u 12:47
get url
text

Na poziv Palestinskog odbora za nacionalne i islamske snage, koji uključuje Hamas i Islamski džihad, kao i grupe unutar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), hiljade Palestinaca okupilo se u regiji El-Bire u Ramallahu na Zapadnoj obali. Reagovali su na posjetu Pompea jevrejskom naselju Psagot na Zapadnoj obali.

Okupljeni su nosili transparente sa sloganima protiv Pompeove posjete naselju. Mahmud al-Alul, potpredsjednik pokreta Fatah, istakao je kako posjeta Pompea nije iznenadila palestinski narod.

- Sve američke administracije su proizraelske, ali administracija Donalda Trumpa stvarni je partner okupacione države - rekao je on.

Član Izvršnog vijeća PLO-a Vasil Abu Yusuf posjetu Pompea vidi kao očigledan izazov međunarodnom pravu. Abu Yusuf je naglasio da ova posjeta neće dati legitimitet jevrejskim naseljima. Nakon govora, demonstranti su krenuli prema jevrejskom naselju Psagot, koje je Pompeo trebao posjetiti.

Službena posjeta američkog državnog sekretara Pompea Izraelu počet će danas. Američki mediji navode da će Pompeo posjetiti i Golansku visoravan i jevrejska naselja na Zapadnoj obali koja su okupirana od 1967. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.