- Al-Aksa je otvorena za klanjanje namaza za one koji su uz Palestinu, a ne za one koji sklapaju sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom i u tom kontekstu implementiraju SAD-ov takozvani mirovni plan stoljeća - kazao je za AA muftija Jerusalema i Palestine Hussein.

Podsjetivši da je ranijim fetvama odbačen i haramom proglašen američki mirovni plan koji Jerusalem tretira glavnim gradom Izraela, Hussein je kazao da je i sklapanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom dio tog američkog plana i da je kao takvo zabranjeno.

- Pozivamo sve one koji iskreno žele posjetiti Al-Aksu i u njoj klanjati namaz da pomognu u okončanju ove izraelske okupacije - poručio je muftija Hussein.

Muftija je također poručio da starateljstvo nad Al-Aksom pripada njenim braniocima i Jordanu, a da je niko ne može preuzeti posredstvom sumnjivih sporazuma.

Prije tri dana su UAE i Izrael saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa koje su godinama razvijali iza kulisa. Lideri dvije zemlje bi sporazum trebali formalno potpisati narednog mjeseca na ceremoniji u Bijeloj kući u Washingtonu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.