VEZANI TEKST - Lajčakove zombi mape izazvale haos u Prištini, Rusija poručuje "Kosovo je Srbija"

On je u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

- Nerado postavljam rok za dijalog. Ali apsolutno dijelimo cilj naših partnera iz Evropske unije da proces poguraju naprijed, posebno da brzo napreduje - kazao je Palmer.

Rekao je da bi SAD željele da imaju pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji otvara jasan put ka evropskim integracijama.

- Podstaći ćemo Beograd i Prištinu da se ozbiljno angažuju i poguraju stvari naprijed što je prije moguće - rekao je Palmer.

Lajčak je rekao da će se, kada se Kosovo pridruži EU, "njegov glas čuti i poštovati" i da se pridruživanje EU ne može dogoditi bez normalizacije odnosa sa Srbijom.

Specijalni predstavnik EU je rekao i da radi u istom smjeru kao i Palmer, na normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Podsjetimo, 7. februara predsjednik SAD-a Joe Biden čestitao je Dan državnosti Srbije i poručio da će SAD i dalje podržavati Srbiju u evropskim integracijama, reformama i postizanju trajnog sporazuma sa Kosovom "koji je fokusiran na međusobno priznanje".

- I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje - poručio je Biden u pismu čestitki predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pred posjetu Lajčaka i Palmera, koji ove sedmice su u žestokoj diplomatskoj ofanzici, beogradske Novosti objavile su da će pred državni vrh Srbije biti stavljen non-peper, kojim će se Vučiću staviti jasno do znanja da Srbija mora priznati Kosovo. On je i sam potvrdio da slijede žestoki pritisci na Srbiju. 

Amerikanci direktno traže priznanje Kosova, dok Evropska unija stremi ka istom cilju, samo što je riječnik Evropljana diplomatski, poruke su drugačije upakovane. 

Stav Rusije se zna. Njihova poruka je da nema priznanja "Kosovo je Srbija". 

Nakon trodnevne posjete Prištini, Lajčak stiže večeras u Beograd gdje će se sastati sa Vučićem.