open-navfaktor-logo
search
Odgovorio na upite
Palmer objasnio američkim senatorima zašto mladi napuštaju BiH
Dodao je da je Dodik više zainteresiran za jačanje svoje pozicije u entitetu RS nego što je zainteresiran za pomaganje BiH
24.10.2019. u 11:13
get url
text
Matthew Palmer
Matthew Palmer

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer obratio se tokom saslušanja pred Potkomitetom za evropsku i regionalnu sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a na temu "Uspjesi i nezavršeni posao na Zapadnom Balkanu".

U svom inicijalnom obraćanju je, između ostalog, kazao da SAD podržava napore za postizanje dogovora ili kompromisa koji bi omogućio formiranje vlasti na svim nivoima, kao i dostavljanje ANP-a u sjedište NATO-a u Briselu.

- I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i nesklono riziku, radeći malo da pomognu običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje – kazao je Palmer.

VEZANI TEKST - Palmer: Članovi Predsjedništva su napravili značajan korak u vezi sa formiranjem vlasti i slanjem ANP-a

Odgovarajući na pitanja senatora, Palmer je objasnio da je primarni cilj Rusije u regiji zaustavljanje puta zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u euroatlantskim institucijama.

Govoreći o ekonomskoj pomoći SAD-a BiH, Palmer je kazao da postoji značajan broj projekata kojim se nastoji ostvariti ekonomski napredak i otvaranje novih prilika za mlade ljude, te da se na političkom nivou mora stimulirati privatizacija državnih preduzeća.

- Jedna od stvari koju možete vidjeti u BiH, a koja je poprilično upečatljiva, jesu mladi ljudi koji napuštaju BiH, a koji zapravo imaju dobre poslove i solidne ekonomske perspektive. Odlaze jer smatraju da im politička klima ne osigurava pozitivnu budućnost, za njih i njihovu djecu. Iako imaju dobre poslove, stanove i stabilne ekonomske osnove, ipak traže priliku da idu u Frankfurt, London ili New York kako bi pronašli predvidljiviji i sigurniji život. Osjećaj nesigurnosti, kako na političkom tako i na ekonomskom nivou, tjera ljude da traže alternative – pojasnio je Palmer.

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan je kazao da je u posljednjih nekoliko godina bilo više pokušaja provođenja reformi u BiH, poput Aprilskog paketa ili Butmirskog procesa, koji su okončani bez uspjeha.

- Reforma izbornog zakonodavstva je jedna od prilika da unaprijedimo stvari. Trenutno radimo na promoviranju kompromisa koji bi omogućio formiranje Vijeća ministara BiH, ali također da otvorimo put BiH da preda prvi Godišnji nacionalni program (ANP) NATO-u. Izazov je, iskreno, Milorad Dodik i njegov izostanak interesa da se uradi bilo šta što bi omogućilo budućnost BiH u NATO-u. ANP nije odluka o članstvu u NATO-u već je prilika za BiH da se angažira na reformiranju i jačanju odbrambenog i sigurnosnog sektora – izjavio je Palmer.

Dodao je da je Dodik više zainteresiran za jačanje svoje pozicije u entitetu RS nego što je zainteresiran za pomaganje BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.