open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Papi Orban rekao da Putin namjerava okončati rat 9. maja, a zapadni zvaničnici vjeruju da će ga službeno objaviti
Papa Franjo je kazao da mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao, kada su se sastali krajem aprila, da ruski predsjednik Vladimir Putin planira prekinuti invaziju na Ukrajinu 9. maja, kada se obilježava Dan pobjede u Rusiji.
03.05.2022. u 10:42
get url
text

Papa je to rekao italijanskom listu Corriere della Sera u intervjuu objavljenom u utorak.

- Orban, kada sam ga sreo, rekao mi je da Rusi imaju plan, da će sve biti gotovo 9. maja - kazao je papa Franjo.

- Ovo bi također objasnilo brzinu eskalacije ovih dana. Jer sada nije samo Donbas, to je Krim, to je Odesa, oduzima se crnomorska luka Ukrajini, to je sve. Nema dovoljno volje za mi. Pesimista sam, ali moramo učiniti svaki mogući gest da zaustavimo rat - dodao je papa Franjo, piše CNN.

Papa Franjo ponovio je ranije izjave da je spreman otputovati u Moskvu na sastanak s Putinom i uporedio je rat u Ukrajini s genocidom u Ruandi. Odgovor još nisu dobili. 

Istovremeno, CNN piše da američki i zapadni zvaničnici vjeruju da bi Putin mogao službeno objaviti rat Ukrajini već 9. maja, što bi omogućilo punu mobilizaciju ruskih rezervnih snaga dok napori za invaziju i dalje posustaju.

Zapadni zvaničnici dugo su vjerovali da će Putin iskoristiti simbolički značaj i propagandnu vrijednost tog dana da objavi ili vojno postignuće u Ukrajini, veliku eskalaciju neprijateljstava, ili oboje.

Zvaničnici su počeli da se "usavršavaju" u jednom scenariju, a to je da Putin formalno objavljuje rat Ukrajini 9. maja. Putin je do danas insistirao da se brutalna višemjesečna agresija naziva "specijalnom vojnom operacijom", zabranjujući riječi kao što je invazija i rat.

CNN navodi da bi zvanična objava rata mogla potencijalno ojačati podršku javnosti za invaziju. To bi također, prema ruskom zakonu, omogućilo Putinu da mobiliše rezervne snage i regrutira regrute, za koje zvaničnici kažu da su Rusiji očajnički potrebni. Zapadni i ukrajinski zvaničnici procjenjuju da je najmanje 10.000 ruskih vojnika ubijeno u ratu od ruske invazije prije nešto više od dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.