open-navfaktor-logo
search
Putevi
Parafiran ugovor o koncesiji za autoput Banja Luka - Prijedor
Za izgradnju dionice od 42,2 kilometra rok je pet godina, a vrijednost radova 297 milina eura  
04.10.2018. u 13:27
get url
text

Jang Su, generalni menadžer kompanije "Shandong" i Neđo Trninić. ministar saobraćaja i veza Republike Srpske danas su u Banjoj Luci parafirali ugovora za koncesiju za izgradnju prve faze autoputa Banjaluka Novi Grad, odnosno dionicu Banja Luka - Prijedor, javlja Anadolu Agency (AA).

-Dužina autoputa je 42,2 kilometra, a vrijednosti radova 297 miliona eura. Pregovori trajali prilično dugo, skoro tri i po godine - rekao je Trninić.

On je objasnio da ugovor nije potpisan, nego parafiran, jer je za to potrebno da kineska kompanija uplati koncesionu naknadu.

-Kineska strana ne spori to, nego smo ostavili razuman rok za provođenje procedura - rekao je Trninić.

Potpisivanju je prisustvovao i Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS" koji je objasnio da je u pitanju prvi koncesioni ugovor za izgradnju autoputa, a da je predviđeno pet godina za izgradnju.

Prethodno je Vlada RS-a donijela je odluku o dodjeli koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor privrednom društvu China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd. Koncesija se dodjeljuje se na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Autoput Banja Luka-Prijedor imat će po dvije trake u oba smjera, a očekuje se da će na toj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri petlje i tri stanice za naplatu putarine.

Koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa, a tokom perioda upravljanja i održavanja Republika Srpska će plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra bez izdavanja garancije RS. Projektom je predviđeno da se godišnji iznos naknade obezbjedi od putarine te dionice, te da se prihodi od putarina sa drugih autoputeva u RS deponuju na poseban račun sa kojeg će se plaćati naknada ukoliko dionica Banjaluka-Prijedor ne bude donosila dovoljno sredstava. Ukoliko ni to ne bude dovoljno naknada će biti plaćena iz budžeta RS-a.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade - 1,5 posto od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 evra i godišnje naknade - pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.