open-navfaktor-logo
search
Čovjek sa crne liste
"Patriotska poruka" Milana Tegeltije: Zbog mog naroda...
Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika oglasio se na društvenim mrežama nakon što je zajedno sa suprugom Tijanom stavljen na američku crnu listu - zabrana ulaska u SAD. 
05.01.2022. u 18:06
get url
text

VEZANI TEKST - Na američkoj crnoj listi Milan Tegeltija i njegova supruga Tijana i Mirsad Kukić

- Potpuno je jasno da su sankcije instrument američke spoljne politike i kao takve predstavljaju spoljnu politiku SAD. Zbog toga se ne mogu komentarisati u bilo kojem drugom kontekstu, sem u kontekstu političkog pritiska strane države na unutrašnja politička dešavanja u BiH. Potpuno je nebitno na koji način su upakovane i pod kojim izgovorom su uvedene, jer se ne radi o bilo kakvom sudskom ili drugom procesu, u kojem se predočavaju argumenti niti osoba ima priliku od toga da se brani.

Prema tome, nemam nikakvu potrebu da se branim, jer bi to bilo besmisleno jer kako rekoh ove sankcije nisu rezultat nekih sudskih postupaka, niti sam imao priliku da učestvujem u bilo kakvom postupku strane države, nego su rezultat politike koja u sebi sadrži brutalni politički pritisak. Svoj sam posao radio i radim čestito, pošteno i u skladu sa zakonom i svojim političkim ubjeđenjima, što namjeravam i da nastavim. Ako sam u ratu mogao da budem vojnik sa puškom u ruci a imao sam svega 20-ak godina onda, sada u ovim godinama zbog Republike Srpske i mog naroda mogu da izdržim bilo kakve sankcije SAD - napisao je Tegeltija. 

- Koristeći službeni položaj predsjednika VSTV, Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije - navedeno je u saopćenju State Departmenta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.