open-navfaktor-logo
search
Poskupljenja
Pavlović: Inspekciji treba povećati ovlaštenja da zatvaraju trgovine i proizvođače koji nezakonito dižu cijene
Kontrole poštovanja propisa prilikom formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i goriva i novčane kazne u Bosni i Hercegovini nisu puno doprinijeli na ograničavanju rasta cijena, tvrde ekonomski analitičari i udruženja za zaštitu potrošača.
09.12.2022. u 08:22
get url
text

Neophodne su i dalje kontrole inspekcije, bez obzira na to što se trgovci ne osvrću na kazne jer i sa plaćenim kaznama oni ostvaruju ekstra zaradu pa cijene i dalje divljaju, kaže Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, i predlaže:

- U vrijeme pandemije COVID-19 cijene osnovnih životnih namirnica bile su ograničene i tada je inspekcija imala 210 prijava i utvrdili su da je u 195 slučajeva bilo nezakonitog povećanja cijena. Ovo je bio alarmantan podatak i inspekcija je ispisala kazne i na tome se završila akcija. Ovo pričam jer sličnu situaciju imamo i sada. Inspektori ispišu novčanu kaznu i na tome se sve završi, umjesto da takve firme koje krše zakon svaki dan obilaze i kažnjavaju ako nisu vratili nezakonito podignute cijene bilo kojeg artikla. Ako inspekcija deset dana zaredom provjerava firmu koja je nezakonito podigla cijene, mogu se izreći drastičnije kazne - smatra naš sagovornik.

Pored novčanih kazni firme koje nastavljaju sa nezakonitim poskupljenjima mogu se po zakonu kazniti za kriminalno djelo, ako država želi da tako postupi, pojašnjava Pašić.

- Prije godinu Vlada FBiH ograničila je cijenu nafte, ali su to snabdjevači gorivom ignorisali i dizali cijene po svom nahođenju. Sve zavisi od pritiska vlasti i javnosti i da se provjeri da li je bilo kartelskog formiranja cijena. Da li su se u slučaju poskupljenja mlijeka proizvođači dogovorili o formiranju zajedničke cijene. Cijene mesa su skočile sto posto, a nije baš sve poskupilo sto posto u proizvodnji mesa i piletine. Neko žestoko zarađuje na muci sve siromašnijih građana – smatra Pašić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, osvrnuo se na određenu visinu marži osnovnih životnih namirnica i goriva, koje se ne poštuju.

- To što su inspektori u Republici Srpskoj odredili kazne od tri miliona zbog nezakonitog podizanja marži na gorivo i 1,2 miliona maraka u Federaciji BiH samo pokazuje da trgovci nemaju milosti prema građanima. Kada vladaju nezakonita poskupljenja i inflacija, građani ne mogu znati je li to napuhana ili je realna cijena. U tom smislu država treba odrediti podzakonske akte u kojima će se definisati strožije kazne ne samo u novcu već stavljanjem na te firme crvenu traku na kojima će pisati "porezna uprava" i tako će se znati koje su to firme koje zavlače ruke u džepove građana – predlaže Pavlović.

Novčana kazna koju izreknu inspektori trgovcima ne znači ništa, nastavlja naš sagovornik.

- Trgovci za jedan dan mogu da zarade kaznu koju su platili za nezakonito podizanje marži. Inspekcije moraju nastaviti raditi i treba im proširiti ovlaštenja da se u slučaju ponavljanja nezakonitog dizanja cijena takve trgovine i zatvore, recimo prvi put na sedam dana, pa 15 i na kraju na mjesec. Tako će i građani znati koje su to firme koje se nezakonito bogate. Inspektori ne bi trebali kažnjavati samo trgovce jer i proizvođači nezakonito dižu cijene. Zato bi trebali provjeriti prvo kod proizvođača zašto toliko iznosi proizvodna cijena neke robe i ako ne poštuju zakon, treba i njih kažnjavati kao i trgovce. Otkupna cijena za litru mlijeka je 80 feninga u BiH, a cijena litre mlijeka u prodavnicama se nazida i do tri marke – ističe Pavlović.

Proizvođači i trgovci čak u trenutne cijene ugrađuju dodatni rast inflacije za koji predviđaju da će se desiti.

- Svako hoće da osigura dodatne novce na trendu poskupljenja i inflacije da bi eventualno ako bi došlo do poskupljenja sirovine, da je kupi. To nije dozvoljeno. Cijena proizvoda mora se formirati po cijenama po kojima su nabavljene sirovine. Zato tvrdim da se moraju provjeravati i proizvođači i trgovci – zaključuje Pavlović.

Ovo divljanje cijena se ne može smiriti u kratkom roku. Usporavanje inflacije moglo bi, prema trenutnim prognozama, biti tek 2024. i 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.