Kanton Sarajevo

Pecikoza o smjeni direktora: Ovdje se radi o uhljebljenju prijatelja, rodbine i kumova

Objavljeno: 25.03.2019. u 18:03 Autor: R. Dautefendić

Dok traju nagađanja, direktori javnih preduzeća svaki dan se sastaju na kafi ili su na vrućoj telefonskoj vezi i pitaju ko će biti novi direktor KJKP Parka, Rada, Vodovoda i kanalizacije

Fahrudin Pecikoza

FOTO: Muhidin Živojević

Šest stranaka koje čine vlast u Kantonu Sarajevo imali su namjeru brzo smijeniti sve direktore javnih preduzeća i ustanova, pa i one direktore koji su dobro poslovali, a već odavno nema dogovora koja će stranka dobiti određenu direktorsku fotelju.

Dok traju nagađanja, direktori javnih preduzeća svaki dan se sastaju na kafi ili su na vrućoj telefonskoj vezi i pitaju ko će biti novi direktor KJKP Parka, Rada, Vodovoda i kanalizacije...

Umjesto da mirno rade svoj posao, oni su svu svoju energiju usmjerili na traženje informacije šta će biti s njima, a za poslovanje preduzeća nije ih briga. Za takvo stanje kriva je nova vlast, koja nikako da uradi ono što je naumila i da javna preduzeća sa novim direktorima počnu normalno funkcionirati.

Jedino brige nemaju direktori u javnim preduzećima koje je dobio SBB, ispričao nam je direktor jedne javne ustanove.

- Ostali direktori nagađaju i dobijaju neprovjerene, pa i lažne informacije. Recimo da će novog direktora Rada postaviti Naša stranka. Direktorsko mjesto u Parku pripalo je Demokratskoj fronti, a Narod i pravda postavit će direktora Vodovoda i kanalizacije ili nekog drugog javnog preduzeća i ustanove. Zato bi se ova imenovanja trebala što prije riješiti da se počne ozbiljno raditi u javnom sektoru – kaže naš sagovornik koji nije želio da mu spominjemo ime.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo kažu da je sve u rukama Vlade KS i da njih niko ništa i ne pita, a oni su glasali da se smijene svi direktori koji su dobro i loše radili.

Našem pozivu o smjeni direktora odazvao se Fahrudin Pecikoza (NBL) koji je ponovio da je govorio aktuelnoj vlasti da je trebalo ostaviti direktore javnih preduzeća koji su dobro poslovali.

-Ovdje se radi o uhljebljenju prijatelja, rodbine, kumova. Čini mi se da se Bh. blok boji preuzeti vlast. Na kraju opet mislim da nema pravde ni u ovom novom sazivu vlasti, ponavlja se ista matrica od ranije – smatra Pecikoza.

- Lobiram da ostave jednog uspješnog direktora, a ne znam čovjeka lično, čak mi nije ni poznanik, ali vidio sam da dobro radi svoj posao, a hoće da ga smijene - kaže Pecikoza i dodaje:

- Radi se o Muhamedu Bekti, direktoru Službe za zapošljavanje KS. Kada sam pričao sa nekim ministrima i zastupnicima o Bekti, svi su priznali da dobro radi svoj posao, ali će ga smijeniti. Iako je moja stranka u vlasti, mene niko ništa i ne pita. Sa mnom su do sada samo pričali iz opozicione SDA i niko više. Poslije razgovora s njima meni prišivaju "moralnu korupciju". A to po njihovom mišljenju znači da sam korumpiran, jer sam glasao na sjednici za njihov neki stav. Glasao sam i protiv nekih stavova SDA, a oni mi to nisu uzeli za zlo i nastavljamo pričati dalje ravnopravno o svemu – zaključuje Pecikoza.

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS, tvrdi da nova vlast bez ikakvih razloga radi na smjenama skupština javnih preduzeća da bi mogli postaviti svoje direktore.

-Ovdje se isključivo radi o podjeli političkog plijena. Nova vlast je pogazila sva svoja obećanja koja je zagovarala, a radi se o principima uspješnosti i menadžerstva. Oni tačno znaju kako su podijelili javna preduzeća i ustanove između svojih stranaka, ali još vagaju šta će uraditi i kada – kaže Dević.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije