open-navfaktor-logo
search
Akcenat na vakcinama
Pedijatrica Junuzović-Kaljić savjetuje šta je neophodno djeci u ovom periodu
Na odjelima pedijatrije u sarajevskim domovima zdravlja nema gužve, a pregledaju se sva djeca koja dolaze, bez izuzetka, kaže pedijatrica prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić.
23.07.2020. u 07:48
get url
text

- Posebna procedura je ustvari trijaža na način da se pacijenti ne nakupljaju, da nemamo veći broj pacijenata u čekaonicama, prevashodno poštujući protivepidemijske mjere, da su nam pacijenti distancirani. Za pacijente za koje se sumnja da imaju veze sa COVID-19 ili da su oboljeli od koronavirusa, imamo rezerviran prostor, jednu vrstu ambulante za febrilnu djecu i roditelje koji ih prate. U tom prostoru, poštujući sve protivepidemijske mjere pregledamo djecu. Naravno da je omogućen pregled pedijatara, velika je obaveza i praćenje djece koja imaju hronične bolesti, koja imaju kontrolne preglede. – kaže Junuzović-Kaljić.

Ističe da nije povećan broj djece sa zdravstvenim problemima koja se javljaju na odjele pedijatrije.

- S obzirom na to da je i ljetni period i da je manji broj djece u vrtićima i kolektivima, ta neka transmisija respiratornih oboljenja koja su inače kod djece najučestalija je manja – pojašnjava pedijatrica.

Iako nema mnogo djece sa zdravstvenim poteškoćama, kako ističe sagovornica, pedijatrijska služba u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo (DZKS) je oslabljena.

- Već dugo vremena, na što smo i skretali pažnju, pedijatrijska služba Kantona Sarajevo je jako oslabljena. Nas je vrlo malo, pedijatri su pretežno starije životne dobi, tu ima bolesnih osoba, sa hroničnim oboljenjima, zbog čega mora biti i bolovanja, među nama ima i onkoloških pacijenata, dakle pedijatrijska služba već odavno nema dovoljan broj pedijatra – pojašnjava.

Ističe kako se vakcinacija redovno obavlja, te da se pauza pravila od marta do maja, osim u porodilištima, kod novorođenih beba.

- Pristupili smo vakcinaciji i pozvali sve naše pacijente da se vakcinišu u što većem broju. Izuzetno je značajno da podignemo stepen cijepljene djece, da zaštitimo djecu jer su oni najosjetljivija dobna skupina. Da ih zaštitimo od zaraznih bolesti, naročito kroz ovaj ljetni period u kome se i manje obolijeva i da bismo ih kroz provođenje potpunog programa imunizacije zaštitili u što većoj mjeri – ističe pedijatrica.

Kaže da dijete koje je primilo sve vakcine, ne samo da je zaštićeno, već će zaštiti i svoju trudnu majku ili svog malog brata ili sestru i da se tome teži.

- Naši pacijenti dolaze, opet po dogovorenim terminima, da ne bismo imali skupove u čekaonicama, dogovaramo se telefonom, dobiju termine. Izuzetno je značajno i da sva naša novorođenčad, dojenčad imaju redovne sistematske preglede, detekciju, eventualna odstupanja u rastu i razvoju i to je nešto gdje je pedijatrijska služba jako odgovorna – kaže Junuzović-Kaljić.

Ističe da treba obratiti pažnju da se i djeca nauče i pridržavaju protivepidemijskih mjera, o poštivanju određenih higijenskih standarda.

- Roditelji trebaju obratiti pažnju da njihova djeca imaju raznovrsnu ishranu, da iskoriste ljeto, da jedu sezonsko voće i povrće, da nam djeca dobiju što više minerala i vitamina, da u jesen i zimski period uđu što spremniji, da iskoriste boravak na svježem zraku, kontakt sa suncem radi D vitamina. Međutim, prioritet je da djeca budu vakcinisana. Ne daj Bože neke epidemije zaraznih bolesti, u ovoj situaciji naročito. Referiramo se na prošlu godina na skoro 900 oboljele djece od morbila. To su nevakcinisana djeca, od koje je veliki broj bio hospitaliziran. Od ekstremnog je značaja da djeca dobiju sve svoje vakcine – savjetuje pedijatrica.

Kaže da su rijetki slučajevi da su djeca oboljela od koronavirusa.

- Ono što dominira kada su djeca u pitanju, jeste da kada su roditelji u izolaciji, onda su i djeca. Odgovornost roditelja prije svega, prvo prema samim sebi, držanje distance, nošenje maske, pranje ruku, to su tri osnovne mjere. Roditelji koji su zaposleni, koji odlaze na posao, koji ne nose masku, ne misle dobro ni sebi dobro ni svojoj djeci. Djeca imaju vrlo blage kliničke slike, kroz susret sa ovom novom bolešću, globalno, uvjerili smo se da su djeca prosto nekako u najvećoj mjeri prošla sa blagim kliničkim slikama i da oboljenje po njih nije bilo fatalno. Kada govorimo o COVID-19, moramo imati u vidu cjelokupno društvo, populaciju, stanovnike, među kojima su i djeca. Većina djece u samoizolaciji završavaju zbog svojih roditelja koji su bili u kontaktu ili zbog oboljelih roditelja. Veoma je važno da štitite sebe i time štitite djecu i sve ostale- zaključuje prim. dr. Junuzović-Kaljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.