open-navfaktor-logo
search
O oslobađanju grada
Penava: Šokirani smo novim pokušajima lažiranja historije na zvaničnoj stranici Grada Mostara
U sklopu manifestacije "Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992.-2020." u ponedjeljak je u Mostaru upriličen obilazak spomen-obilježja Armije RBiH, položeno je cvijeće u Liska parku te je održana središnja manifestacija u povodu oslobađanja lijeve obale Mostara od srpsko-crnogorskog agresora.
15.06.2020. u 20:09
get url
text

Tom prilikom, nakon što je odana počast poginulima učenjem Fatihe, prisutnima su se obratili učesnici vojnih akcija u junu 1992. godine.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Stari Grad Mostar Azer Penava kazao je kako je na današnji dan prije 28 godina oslobođena lijeva obala Mostara od srpsko-crnogorskog agresora, a u tim borbama živote je izgubilo 14 pripadnika Samostalnog mostarskog bataljona.

Penava se osvrnuo i na tekst pod naslovom "Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve", koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Mostara, a u kojem se ne spominje uloga Samostalnog mostarskog bataljona.

- Ogorčeni, razočarani, šokirani i uvrijeđeni smo najnovijim pokušajima lažiranja historije i događaja koji su se dogodili 1992. godine. U oslobođenju lijeve obale Mostara učestvovali su pripadnici Samostalnog mostarskog bataljuna i MUP-a RBiH - ustvrdio je Penava.

Organizatori manifestacije "Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992.-2020." bili su udruženje RVI "Stari Grad" Mostar, JOB "Stari Grad" Mostar i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.