open-navfaktor-logo
search
Izrevoltirani Vladom FBiH
Penzioneri traže na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH da se obrate zastupnicima
Penzioneri u Federaciji su, prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, izrevoltirani Uredbom Vlade Federacije BiH da se penzionerima u januaru uz decembarske penzije podijeli po 50 KM pomoći, umjesto traženog povećanja penzija u ovoj godini od 10 posto. Trakić kaže da su zbog svega predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH tražili da prisustvuju sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i da se obrate zastupnicima.
20.12.2021. u 15:05
get url
text

Podsjećamo, na sutrašnjoj sjednici pred zastupnicima će se naći izmjena Zakona o PIO-u čiji je predlagač Vlada Federacije BiH, a koje na drugačiji način uređuju uvjete za vanredno povećanje penzija.

- Atmosfera među penzionerima nije dobra, samo je još veći revolt kod njih izazvala Uredba Vlade FBiH o pomoći od po 50 KM. Znači, 369.000 penzionera dobija po 50 KM, za što je potrebno 18.250.000 KM, a što je za Vladu mnogo. A nije im mnogo deset posto da povećaju svoja primanja, općenito primanja uposlenika na nivou FBiH, za što je potrebno na godišnjem nivou po 25 miliona KM. Sramota da ne može biti veća. I ovih 50 KM daju penzionerima poslije praznika, poslije Novogodišnjih blagdana, pa sramota. Znaju da penzioneri čim prime penziju za tri dana je potroše na režije, lijekove. Nisu ništa iz Vlade FBiH lijepo uradili, već su veći revolt izazvali kod populacije koju mi predstavljamo - govori nam Trakić.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

Trakić dodaje kako su predstavnici penzionera zatražili da prisustvuju sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma.

- Tažili smo da na sjednici bude najmanje troje i da se zastupnicima obrati predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. Odgovor iz Parlamenta FBiH je bio da može prisustvovati jedan predstavnik i da nema obraćanja. Kakva je svrha prisustvo ako ne možemo govoriti o našim problemima, o predloženim izmjenama Zakona o PIO-u, da li one sadrže ono što smo tražili. Vidjet ćemo. Žao mi je što uporedo sa protestima penzionera u Zenici 30. novembra nisu održani i u drugim gradovima. Izgleda da samo nama u Zeničko-dobojskom kantonu nije dobro. A moram naglasiti da je većina penzionerske populacije u FBiH na javnim kuhinjama, toliko nam je dobro - kazao nam je ogorčeno Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.