open-navfaktor-logo
search
Izbio skandal
Peruanska ministrica se vakcinisala preko reda, dala je ostavku
Peruanska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Astete, dala je ostavku u sve većem skandalu zbog otkrića da su se predstavici vlade vakcinisali puno prije šire javnosti.
15.02.2021. u 09:38
get url
text
Elizabeth Astete

Južnoamerička država teško je pogođena pandemijom, a njen je zdravstveni sistem preopterećen, te se ciljani program vakcinisanja zdravstvenih radnika provodi tek od 8. februara.

Nakon negodovanja javnosti zbog toga što su političari vakcinisani uprkos tome što nema datuma za vakcinisanje stanovništva - barem dva ministra u vladi su dala ostavku.

Elizabeth Astete tvitala je u nedjelju da je njenu ostavku prihvatio predsjednik Francisco Sagasti. U izjavi navodi da je vakcinisana 22. januara, nazvavši to "ozbiljnom pogreškom". Predsjednik Sagasti je za američki televizijski kanal rekao da je "ogorčen i bijesan" zbog tog vakcinisanja ministara.

Peru je tek počeo program imunizacije, i to sa zdravstvenim radnicima, početkom februara kad je primio 300.000 doza kineskog cjepiva Sinopharma. Zasad još nema datuma za javno cijepljenje, no vlada je rekla kako namjerava do jula vakcinisati 10 miliona ljudi.

Peruanski mediji nagađaju da su mnogi neimenovani političari već vakcinisani. Peru, država s 33 miliona stanovnika, zabilježio je više od 1,2 miliona zaraženih i blizu 43.500 umrlih od COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.