Nakon operativne akcije kodnog naziva "Var“, koju su jučer izveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog postojanja sumnje da su počinili organizovani kriminal te zloupotrebili položaj i ovlaštenja, protiv 12 osoba iz bh. fudbala bit će podnesena krivična prijava.

Nakon kriminalističke obrade pet osoba jutros je predato u nadležnost Tužilaštva BiH, a ostalih sedam je  pušteno na slobodu. Službenici SIPA-e Tužilaštvu BiH su predali Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića.

Kako je Feni potvrdio portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, osumnjičeni će biti dovedeni posupajućem tužiocu na ispitvanje.

-  Nakon što se završi cjelokupna procedura ispitvanja svih osumnjičenih, bit će donesena odluka o daljnjim koracima Tužilaštva, odnosno o prijedlogu mijera za određivanje mjera pritvora, mjera zabrana ili drugih mjera u skladu sa zakonom - kazao je Grubešić.

U ovom trenutku Grubešić nije  mogao kometnirati da li će se akcija proširiti na neke druge osobe.  

Osumnjičene osobe  terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine, da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.