Pet političkih subjekata predalo je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za poništavanje i ponavljanje izbora u Općini Novi Grad Sarajevo.

Zahtjev su uputili Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, te Narod i pravda. Te stranke smatraju da je na dan izbora, kao i u danima koji su neposredno prethodili danu održavanja izbora, došlo do teških povreda Izbornog zakona na biračkim mjestima i u OIK-u u Općini Novi Grad Sarajevo, saopćeno je id SDP-a.

U zahtjevima koje su uputili SDP, SBB, NS, NBL i NiP navodi se kako je upitna ispravnost 250.028 glasačkih listića. Također, ističe se činjenica da je u ovoj izbornoj jedinici na izbore izašao približno 62.571 birač, te da nedvojbeno razlika rezultata u ovoj Općini može dovesti do značajnih promjena u ishodu izbora na svim nivoima.

Pet stranaka tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti da CIK primijeni član 2.10 Izbornog zakona, te da donese odluku kojom se poništavaju izbori na svim biračkim mjestima u Izbornoj jedinici Općina Novi Grad Sarajevo, a na temelju čega će se, u skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona, donijeti odluka o raspisivanju ponovnih izbora na predmetnim biračkim mjestima za sve nivoe vlasti.
NS, NiP, SBB, NBL i SDP također traže od CIK-a da temeljem Izbornog zakona raspusti Općinsku izbornu komisiju Novi Grad, te ponovno provede izborni proces uz imenovanje potpuno novih članova OIK-a i novih članova biračkih odbora koje je OIK predložio i imenovao.