open-navfaktor-logo
search
Manje države
Pet zemalja u Evropi koje nemaju svoje aerodrome
Možda niste znali da postoje zemlje koje nemaju aerodrome, a u pitanju su manje države u Evropi koje iz posebnih razloga nemaju pistu sa koje polijeću i na koju slijeću avioni.
25.06.2020. u 08:09
get url
text

Među njima je Vatikan, najmanja država na svijetu s površinom od 0,44 kilometara kvadratnih. On nema svoj aerodrom jer se nalazi unutar Rima koji ima dva međunarodna aerodroma.

San Marino je druga država koja nema aerodrom, a ne okružuje je urbani grad, kao što je slučaj kod Vatikana. No, aerodrom "Federico Fellini" na koji slijeću avioni sa putnicima za San Marino udaljen je samo 15 kilometara.

Monaco je druga najmanja država na svijetu, s Francuskom s jedne i Sredozemnim morem s druge strane. Ljudi avionom obično slijeću na aerodrom u Nici na Azurnoj obali u Francuskoj.

Lihtenštajn je mala država na granici Austrije i Njemačke. Najbliži aerodrom joj se nalazi u Švicarskoj, St. Gallen-Altenrhein. Ova zemlja ima najviši bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, te se može pohvaliti da je među onima koje imaju najmanji javni dug.

Andora je mala država između Francuske i Španije smeštena na Pirinejima. Glavni grad je Andora la Velja, koji je ujedno i najviši glavni grad u Evropi. U razmaku od tri sata od njega postoji pet aerodroma u Španiji i Francuskoj, piše Real Simple.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.