Nedjelja, 01.10.2023.

Petero uhapšenih u predmetu "Memori", Mešković osumnjičen da je rukovodio grupom

Osumnjičeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije

Ukupno pet osoba uhapšeno je u akciji "Memori", koju su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo proveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, kazala je da je predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković prvoosumnjičeni u ovom predmetu. Sumnjiči se da je organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata.

- Grupa je novac od prodaje zadržavala za sebe, što je u suprutnosti sa Zakonom o udruženjima i fondacijama. Samim tim stečena je protivpravna imovinska korist - kazala je Bavčić.

Osim Meškovića, pod istragom su i J. M. (1967), S. J. (1978), S. N. (1987), M. Š. (1991), Š. B.(1986) i M. K. D. (1989). Oni se sumnjiče za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

- Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, obavljeni su pretresi na 11 lokacija na području navedenih kantona, a koje koriste osumnjičene osobe. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku - kazala je glasnogovornica FUP-a Marina Zović.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti kriminalističi obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predati u daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh