Bennett će se povući kako bi ga zamijenio ministar vanjskih poslova Yair Lapid, njegov partner u koaliciji koja je prije 12 mjeseci okončala rekordnu 12-godišnju vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Lapid, bivši novinar koji je na čelu najveće stranke u koaliciji, bit će privremeni premijer do održavanja novih izbora.

- Danas stojimo pred vama u trenutku koji nije lak, ali s razumijevanjem smo donijeli ispravnu odluku za Izrael - rekao je Bennett u televizijskoj izjavi.

Glasanje će se održati u parlamentu sljedeće sedmice, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku poziciju, rekao je Bennettov glasnogovornik, piše Reuters.

Taj potez dolazi samo nekoliko sedmica prije planirane posjete američkog predsjednika Joea Bidena na koji je vlada računala da će pomoći u jačanju regionalnih sigurnosnih veza protiv izraelskog dugogodišnjeg neprijatelja Irana.

Međutim, koalicija osam stranaka, uključujući krajnje desničarske, liberalne i arapske stranke s velikim razlikama u stavovima od religije do palestinskog pitanja, suočila se sa sve većim naporima u rješavanju problema kao i ostavkama.