open-navfaktor-logo
search
Svi osim Rusa
PIC: Podrivanje državnih institucija mora prestati, nedvosmisleno podržavamo jedinstvenu BiH i rad visokog predstavnika
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) ponavljaju svoju čvrstu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika kao čuvara implementacije civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Denis Zeba
10.11.2021. u 15:39
get url
text

Uloga visokog predstavnika je, navode ambasadori UO Vijeća za implementaciju mira ključna da bi BiH ispunila 5+2 uvjete i nakon toga završila sa međunarodnom supervizijom, približavajući se EU.

- Glavna odgovornost za postizanje ovih ciljeva leži na vlastima i institucijama Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve nivoe vlasti da preuzmu svoju odgovornost i ispune mandat koji su im dali glasači. Potrebna je veća politička volja da se postigne napredak na polju zajedničkih ciljeva i premoste podjele. Retorika ili djela koja dovode do destabilizacije i podjela, uključujući podrivanje državnih institucija i reformi koje su pružile stabilnost, finansijsku dobrobit i funkcionalnost za sve u BiH, moraju prestati. To nije u interesu bilo kog građanina BiH ili kompanije i odvlači pažnju sa prijeko potrebnog djelovanja i reformi na evropskom putu.

Mi podvlačimo našu nedvosmislenu podršku postojanju BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta. Upućujemo pohvalu visokom predstavniku za njegovu predanost angažmanu sa svim stranama. Pozdravljamo fokus visokog predstavnika na pitanje državne i vojne imovine i pozivamo sve političke aktere da u potpunosti sarađuju sa OHR-om u pronalasku funkcionalnog rješenja u interesu BiH i njenih entiteta.

Potvrđujemo kontinuiranu važnost EUFOR/Althea u osiguravanju sigurnog i bezbjednog okruženja u BiH, koje ostaje preduslov za miran i stabilan razvoj na dobrobit svih građana. Zato pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produženju mandata EUFOR/Althea na dodatnih 12 mjeseci, donijetu 3.novembra - navode u zajedničkoj izjavi ambasadori UO Vijeća za implementaciju mira.

Zajedno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, navode, članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ostaju spremne da pomognu i podrže domaće aktere u njihovim nastojanjima da osiguraju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH.

Kako je navedeno, Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.