Stolovi na pijacama ovih dana puni su trešanja, i pravi bi grijeh bio ne iskoristiti ih.
Sa nutritivnog stajališta korist ovih plodova vrlo je cijenjena. Dobar su izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i holesterol.
Iako nustricionisti ističu da ih je najbolje jesti svježe, kao i većinu voća, od ovih slasnih plodova možete pripremiti i omiljene poslastice.
Zbog bogatstva nutrijenata i istodobno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za pripremu domaćeg sladoleda bez umjetnih sastojaka.
Evo recepta:
Potrebno je: 2 šoljice trešanja, 1 šoljica običnog grčkog jogurta ili nemasnog krem sira, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1 kašika meda.
Postupak pripreme:
Izmiksajte zajedno trešnje sa pola šoljice grčkog jogurta i ekstrakta vanilije dok ne postane glatka smjesa.
Smjesu potom prebaci u posudu za zamrzivač, najbolje u uski kalup u kojem pečete hljeb ili u nekoliko manjih plastičnih posudica.
Izmiješajte drugu polovinu šoljice grčkog jogurta i med, pa prelijte preko prve smjese.
Lagano u kalupu ili zdjelicama promiješajte smjesu kružnim pokretima kako biste dobili vidljive bijele tragove.
Sladoled stavite u zamrzivač na najmanje četiri sata, a najbolje preko noći.