open-navfaktor-logo
search
Stižu odgovori
Plaće male: Koliko je zaposlenih napustilo državne institucije za četiri godine
Plaće u institucijama Bosne i Hercegovine su najniže u odnosu na druge nivoe vlasti, te se sindikati godinama bore da poprave položaj zaposlenih i da konačno dobiju kolektivni ugovor. 
02.07.2022. u 07:44
get url
text
get url
text

Koliko je zaposlenih otišlo od 2018. godine, odnosno koliko ih je na vlastiti zahtjev raskinulo ugovor, pitanje je koje je za 77 državnih institucija uputio zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

Odgovor je zasad stigao iz 11 institucija koje je u protekle četiri godine napustilo oko 50 zaposlenih.

Najviše ih je u ovom periodu otišlo iz Obavještajno-sigurnosne agencije - 21, a potom iz Službe za poslove sa strancima BiH koju je napustilo 11 zaposlenih, dok je Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH napustilo njih pet.

Neke nije napustio nijedan državni službenik ili namještenik, a u nekim su ugovor na vlastiti zahtjev raskinula jedan, dva ili tri zaposlenika.

Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, kazao je da ljudi odlaze i iz ministarstava na niže nivoe, u općine, kantone, FBiH, jer je plaća veća za 30 posto za isti posao.

- To je projekat, to što su nas 13 godina zakovali, da se uruše državne institucije – dodao je Karčić.

Na zastupničko pitanje kako zadržati deficitaran kadar, odgovorila je zasad samo OSA iz koje su istakli da su od 2009. godine plaće i naknade izjednačene sa plaćama i naknadama u svim drugim institucijama bez uvažavanja specifičnosti poslova i obaveza ove agencije.

- Neselektivnim ukidanjem odredbi Zakona o OSA-i status zaposlenika sveden je na nivo namještenika. Zato, a imajući u vidu i da su plaće u institucijama BiH znatno niže nego na nivou entiteta ili pojedinih sofistivciranih zanimanja u privatnom sektoru, više ne postoje finansijski ni drugi mehanizmi koji bi omogućili popunjavanje radnih mjesta kvalitetnim kadrovima iz svih domena te zadržavanje deficitarnog kadra u OSA-i – navedeno je u odgovoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.