open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Pletenje deka za beskućnike kao terapija i humanost
Udruge osoba s invaliditetom pozivaju sve da im se priključe u pletenju kvadratića koji će ukrasiti Božićno drvce, a potom biti spojeni u deke za beskućnike Grada Zagreba
16.10.2019. u 12:47
get url
text

Udruge koje okupljaju osobe s tjelesnim i intelektualnim poteškoćama Centar Ozana i Štrikeraj cafe predstavili su početak akcije pod nazivom "Upletimo se“ kojom se nastoje olakšati najhladniji dani u godini jednoj od najugroženijih skupina u Gradu Zagrebu, onima koji su zbog različitih neprilika ostali bez svog doma.

Tokom kampanje građani će moći, zajedno s članovima ovih dviju udruga, sudjelovati u izradi velikog Božićnog drvca ljubavi i zajedništva, pletenjem unikatnih vunenih kvadratića u koje će utkati vlastite potpise i jedinstvene motive. Kvadratići s drvca će, nakon Adventa, biti spojeni u vunene deke i donirani beskućnicima u Gradu Zagrebu kako bi im se hladni zimski dani učinili barem malo toplijima.

-Svake godine nastojimo raditi projekt za druge ljude i poticati princip davanja da bi naši korisnici bili prepoznati kao davatelji pomoći, kao osobe koje imaju potencijala za davanje, a ne samo za primanje - kazala je ravnateljica Centra Ozana Vjera Lukavečki.

Lukavečki je istaknula kako je u prošloj akciji naziva "Sanjam, letim, živim" ispleteno 4.000 leptira za društvo multiple skleroze u koju su se uključili ljudi iz Italije, Španije, Velike Britanije, Slovenije itd. Očekuje da će odaziv i na ovogodišnju humanitarnu akciju biti jednako velik.

-Mi bismo htjeli afirmirati ativnosti pletenja i kukičanja kao terapeutske aktivnosti, što je u svijetu već dokazano. Pokrenuta su neka znanstvena istraživanja o tome, a mi iskustveno potvrđujemo da te aktivnosti imaju terapeutsku vrijednost ovdje u našim svakodnevnim radionicama s našim korisnicima - poručila je Lukavečki.

Hrvatski veslač i olimpijac Valent Sinković podržao je ovu akciju u koju ga je pozvala njegova osnovnoškolska učiteljica Lukavečki.

-Pleo sam u osnovnoj školi, naučio sam i radio sam to s guštom. Kad to pogledam s vremenskim odmakom, pletenje mi je možda pomoglo malo i u karijeri, u boljem fokusu i koncentraciji. Podržavam akciju jer je humanitarna i podiže svijest o beskućnicima - poručio je Sinković.

Pozvani su svi koji imaju volje i vremena da se priključe akciji pletenja kvadrata koji će se na kraju spojiti u veliko Božićno drvce, a potom će ti kvadratići biti spojeni u deke za beskućnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.