open-navfaktor-logo
search
Pobuna u Britaniji
Pljušte ostavke vladinih dužnosnika: Masovno se traži odlazak Johnsona, on ne želi odstupiti
Britanski premijer Boris Johnson smijenio je ministra za stambeno zbrinjavanje, izgradnju i zajednice Michaela Govea, koji je premijera pozvao da podnese ostavku, izvijestio je BBC.
07.07.2022. u 08:27
get url
text

Johnson se u srijedu suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke, rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika vlade i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, no on ne namjerava odstupiti.

Konzervativni zastupnik i Johnsonov bliski saradnik James Duddridge rekao je nakon sastanka kabineta za Sky News da je britanski čelnik "spreman na borbu". Duddridge je rekao da će Johnson i novoimenovani ministar finansija Nadhim Zahawi izraditi novi ekonomski plan koji će uključivati i smanjenja poreza.

Johnson je u srijedu rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize uzrokovane porastom troškova života i ratom u Evropi.

No pojedini zastupnici komentarišu da se Johnson zavarava ako misli da može opstati bez podrške parlamenta, ističući da on sramoti Konzervativnu stranku i pokazuje prezir prema biračkom tijelu. Ministrica kulture Nadine Dories rekla je da Johnson ima njenu podršku, a ustvrdila je da ga podržavaju i ostali članovi vlade.

Dramatične ostavke ministara zdravstva i finansija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li Johnson ostati na vladajućoj poziciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.