Subota, 16.01.2021.

MOBiH

Po NATO listi zadataka: Na Manjači započela četverodnevna vježba pripadnika lake pješadije OSBiH

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su danas na vojnom poligonu "Manjača", četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocijenjeni od NATO ocjenjivača u oblasti interoperabilnosti. To podrazumjeva provjeru, obučenosti, organizaciju, strukturu i opremu deklarisanih jedinica po NATO listi zadataka, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Uspješnim realizovanjem vježbe NEL-1, Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snage BiH će završiti prvi nivo četverogodišnjeg ocjenjivanja NATO Koncepta operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna sa NATO standardima. Potom slijedi drugi nivo dvogodišnjeg ocjenjivanja u oblasti borbene spremnosti, nakon čega je jedinica certifikovana za učešće u NATO vođenim multinacionalnim operacijama, operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Radi dostizanja interoperabilnosti sa oružanim snagama članica NATO saveza te učešća u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu, Oružane snage BiH 2018. godine deklarisale su Bataljonsku grupu lake pješadije (INF-L-BNG). Ova jedinica je u novembru 2019. godine uspješno prošla i vježbu ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) u skladu sa NATO procedurama, koja je bila preduslov za realizaciju NEL-1.

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama. Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica Oružanih snaga BiH (750 pripadnika) koje su od NATO ocjenjivača ocijenjene kao borbeno spremne.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe obezbjeđen je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH, a sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu donirala je Ambasada Velike Britanije u BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh