open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Počela evakuacija civila iz čeličane u Mariupolju, Zelenski kaže da su uništili više od 1.000 ruskih tenkova
Neki civili su evakuisani iz čeličane Azovstal u Mariupolju nakon što je uveden prekid vatre, rekao je komandant puka Azov, jedan od ukrajinskih vojnika zarobljenih u fabrici.
01.05.2022. u 08:32
get url
text
Mariupolj

Kapetan Svyatoslav Palamar, zamjenik komandanta puka Azov, rekao je da je prekid vatre, koji je trebalo da počne u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, završen u 11 sati po lokalnom vremenu.

- Za sada je istina, obje strane poštuju režim prekida vatre - dodao je on, prenosi jutros CNN.

Kazao je da je konvoj za evakuaciju veoma kasnio.

- Od 6 sati čekamo da stigne konvoj za evakuaciju, koji je stigao tek u 18.25 sati - istakao je.

Kapetan Palamar je istakao i da su na dogovoreno mjesto doveli 20 civila koje su uspjeli izbaviti ispod ruševina i da su u pitanju žene i djeca.

- Nadamo se da će ovi ljudi otići na dogovoreno odredište, a to je Zaporožje, teritorija koju kontroliše Ukrajina - rekao je Palamar.

- Od sada je u toku akcija spašavanja koju sprovode pripadnici Azova - spašavamo civile ispod ruševina - dodao je on.

Kazao je i da je ranjenicima potrebna hitna medicinska pomoć i da im je nejasno zašto se ne razgovara se o njihovoj evakuaciji.

TASS, ruska državna novinska agencija, saopćila je ranije u subotu da je grupa civila napustila čeličanu. Dopisnik sa lica mjesta rekao je da je izašlo ukupno 25 ljudi, uključujući šestero djece mlađe od 14 godina.

U međuvremenu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je ukrajinska vojska već uništila više od 1.000 ruskih tenkova, skoro 200 ruskih aviona i skoro 2.500 oklopnih borbenih vozila.

Uprkos ovim gubicima, ruske trupe i dalje imaju opremu za pokretanje dodatnih napada, dodao je Zelenski.

- Naravno, okupatori i dalje imaju opremu na zalihama. Da, još uvijek imaju rakete za napad na našu teritoriju. Ali ovaj rat je već toliko oslabio Rusiju da moraju planirati još manje vojne opreme za paradu u Moskvi - kazao je Zelenski.

Rusija planira 9. maja održati svoju tradicionalnu paradu povodom Dana pobjede na Crvenom trgu, u znak sjećanja na predaju Njemačke Sovjetskom Savezu u Drugom svjetskom ratu.

Ukrajinski predsjednik je također rekao da je Rusija već izgubila više od 23.000 vojnika od početka invazije.

Rusija je sporadično objavljivala brojke o žrtvama koje su niske i za koje posmatrači smatraju da su jako podcijenjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.