open-navfaktor-logo
search
Podrška natalitetu
Počela isplata jednokratne novčane pomoći porodiljama u općini Centar
Danas je isplata jednokratne novčane pomoći za 55 porodilja koje žive u općini Centar.
15.10.2020. u 11:28
get url
text
Općina Centar

Nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u toku dana će Služba za finansije Općine Centar početi sa uplatom ovih pomoći na bankovne račune za 55 porodilja iz općine Centar.


Ovom prilikom će ukupno biti uplaćeno 14.300 maraka, od čega će 30 porodilja koje su postale majke po prvi put dobiti po 200 maraka, 18 porodilja će dobiti po 300 za rođenje drugog djeteta, šest po 400 maraka po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, dok će jedna porodilja dobiti 500 maraka po osnovu rođenja blizanaca, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Općina Centar je također za ove porodilje osim jednokratnih novčanih pomoći pripremila i higijenske pakete za bebe, koje će u skladu sa postojećom epidemiološkom situacijom biti podijeljeni u nekoliko narednih dana.

Ovaj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine za poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama osigurano je 100 hiljada maraka, te dodatnih 20 hiljada maraka za nabavku higijenskih paketa za porodilje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.